Entitats del districte de Sant Andreu reclamen en un manifest el nom de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar per a les estacions de metro i la de Renfe, que s’estrenarà l’11 de desembre. La comissió d’entitats creada per a aquest fi justifica la reivindicació per motius històrics i diferencials.

La nova estació soterrada de Sant Andreu ja llueix el nom sense “Comtal”
Els historiadors andreuencs reprendran la recollida de signatures perquè es digui Sant Andreu de Palomar

Per “dignitat històrica” i diferenciació

D’una banda, afirmen, cal canviar-li el nom per diferenciar el barri de Sant Andreu de Palomar del districte en si i d’altres pobles amb què comparteix sant. De l’altra, perquè recorden que la línia ferroviària va arribar al segle XIX i aleshores l’estació duia per nom Sant Andreu de Palomar, que es va substituir pel de Sant Andreu Comtal amb la creació de Renfe. L’altra estació, la del Nord, va passar a ser Sant Andreu Arenal.

Campanya per batejar les estacions de metro i Renfe amb el nom de Sant Andreu de Palomar
La proposta veïnal arriba després de l’anunci de l’ATM d’unificar les estacions com a Sant Andreu, sense el “Comtal”

Mig any de protesta

Al manifest, publicat per l’historiador Pau Vinyes, també rebutgen que pugui ser un obstacle la llargada del nom i posen com a exemple altres estacions de l’àrea metropolitana com Hospital de Sant Pau – el Guinardó, Artigues – Sant Adrià i Vallbona – Torre Baró.

Es tracta d’una petició que ja van fer quan es va donar a conèixer la modificació del nom de Sant Andreu Comtal per unificar-la amb la parada de metro propera de Sant Andreu, entre altres canvis a la xarxa. Ara publiquen el manifest i continuen recollint adhesions a la causa.