Foto: Laura Fíguls (ACN)

(ACN) Diversos sindicats del sistema sanitari han convocat una “acció indefinida” de protesta i criden els treballadors sanitaris a deixar de fer hores extra i desdoblar torns la primera setmana de cada mes a partir del desembre. Així ho han anunciat els sindicats Satse, CATAC-CTS, SAE, FTC, USOC, FAPIC, COS i Infermeres de Catalunya en una roda de premsa al Parlament aquest dijous.

Demanen aquesta mobilització per reclamar que hi hagi una equiparació laboral de tot el personal sanitari del sistema públic de salut i una disminució de les ràtios professional-usuari. Aquests sindicats es queixen que la “sobrecàrrega” del sistema “es manté gràcies al sobreesforç” del personal “en forma d’hores extres i guàrdies”.

Una mesura de protesta “prudent”

Els sindicats asseguren que deixar de fer hores extres durant set dies al mes és una acció de protesta “prudent”, però necessària per demostrar que aquestes hores extres mantenen el sistema. “En algun moment hem de dir prou”, s’ha queixat Christian Munné, membre del sindicat USOC i infermer de l’Hospital Moisès Broggi. Si bé ha reconegut que fer una vaga sanitària és impossible perquè presten un servei bàsic, Munné ha avisat que si els treballadors deixen de fer hores extres, hi pot haver una “repercussió en l’assistència”, per exemple en serveis intensius o “pediatria”.

A part de les dues reivindicacions principals, aquests sindicats també reclamen “dotar d’estabilitat el personal sanitari augmentat l’oferta pública de places per posar fi als contractes temporals i eventuals” i “garantir una contractació estable i de qualitat”.