Barcelona ha posat en marxa una campanya per facilitar la detecció i denúncia de maltractaments a persones grans. S’ha creat un web específic, on es pot trobar tota la informació sobre què és el maltractament i quins són els indicadors d’alerta que han de tenir en compte les persones de l’entorn. També hi ha amb instruccions de com actuar en el supòsit de detectar-ne un cas i s’hi inclouen, per exemple, els contactes de diverses institucions i entitats, així com guies per orientar els cuidadors i familiars, o diversos documents normatius.

La campanya, que també promou el bon tracte cap a la tercera edat, es traslladarà a partir del gener als casals de gent gran i entitats que treballen amb aquest col·lectiu. El telèfon per alertar de possibles casos de maltractament a la gent gran és el 900 703 030.

12 casos atesos el 2017

El maltractament a les persones grans és una de les violències més invisibles que es produeix, sovint, en espais íntims que dificulten la seva detecció i denúncia. Segons l’Ajuntament, l’any 2017 els Serveis Socials de Barcelona se’n van atendre 112 casos de persones de més de 65 anys. La majoria, relatius a maltractament psicològic, emocional o bé relacionat amb negligències en la cura d’aquestes persones.

Situacions de risc

Les situacions de dependència, de pobresa, d’aïllament social o el fet de ser dona són, segons l’Ajuntament, alguns dels principals factors de risc per al maltractament a les persones grans. Per això, Barcelona té en marxa fa anys programes com el Radars, que s’estén a 53 barris, VinclesBCN, en què participen un miler de persones grans, o Àpats en Companyia.