L’operació contra la màfia armènia s’ha dut a terme per ordre de la Fiscalia Anticorrupció. S’han fet escorcolls en algunes ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, com Badalona i Santa Coloma de Gramenet, i també en altres municipis de l’estat espanyol, inclosos Madrid, València i Alacant. En total s’han efectuat 73 entrades a diversos immobles i s’han detingut 142 persones, 31 a Catalunya. A Barcelona, els agents, han entrat a primera hora del matí en un pis del carrer del Cep, al barri de Congrés-Indians.

Els investigats formen part d’un grup mafiós d’origen armeni a qui s’atribueixen tot tipus de delictes: furts, robatoris, extorsions, tràfic d’armes i de drogues, blanqueig de capital, corrupció en apostes esportives i altres delictes contra el patrimoni a tot Europa, entre d’altres.

detencions policia nacional mafia armenia mossos d'esquadra

La investigació, dirigida pel jutjat d’instrucció número 2 de Terrassa i coordinada per la Fiscalia Anticorrupció, es va iniciar a principis de l’any 2016, després de l’assassinat de dos ciutadans de nacionalitat georgiana vinculats a una organització criminal. A partir d’aquí, els agents van iniciar una investigació i van establir vincles entre la màfia georgiana i l’armènia, així com l’existència d’un grup criminal assentat a tot Espanya de caràcter internacional. Es dedicaven  a multitud d’activitats delictives, especialment a robatoris amb força a vehicles, tràfic de drogues, contraban de tabac i corrupció en apostes esportives.

La primera fase de l’operació va culminar amb la detenció de més de trenta persones, 23 de les quals a Barcelona, a finals del mes novembre i que estaven vinculades a un grup mafiós de la màfia georgiana.  La segona fase suposa un cop a l’organització internacional d’origen armeni més gran assentada a Europa, segons fonts de la investigació. El grup tenia vincles internacionals amb Estats Units, França, Bèlgica, Itàlia i Lituània.  En l’operatiu hi participen més de 1.000 agents de la policia nacional i dels Mossos d’Esquadra. L’ Interpol i l’Europol han traslladat també set agents i han instal·lat tres oficines mòbils a Barcelona, València i Alacant per a analitzar totes les dades.