El centre Irídia ha criticat la prova pilot dels Mossos per implementar l’ús de les pistoles elèctriques al cos. L’entitat assegura que l’agent que fa servir la pistola no sap si la persona immobilitzada presenta algun risc a les descàrregues elèctriques, com tenir una cardiopatia, estar embarassada o haver fet un consum abusiu de drogues. Segons Andrés García Berrio, codirector d’Irídia, això pot provocar que en un futur puguin haver-hi víctimes per l’ús d’aquestes armes. El centre Irídia també critica que no s’ha fet pública la instrucció que en regula l’ús tot i haver-la sol·licitat.

L’ús de la càmera de gravació durant les actuacions policials també genera debat. Sobre aquest tema, el codirector d’Irídia també es pregunta si el temps de gravació es guarda i si es comença a gravar dos minuts abans de la immobilització. D’aquesta manera, diu García Berrio, es pot tenir informació de com s’ha produït tota la seqüència dels fets.

Les pistoles poden ser letals, segons Amnistia

Per la seva banda, Amnistia Internacional també alerta que aquestes pistoles poden arribar a ser letals. Per Ariadna Ribes, coordinadora de l’entitat a Catalunya, una taser “s’aproxima molt a una arma de foc“. Considera que “no és una eina intermèdia entre una porra i una pistola”. Per això, des d’Amnistia Internacional els preocupa l’ús que se’n pugui fer. L’entitat també reclama que la instrucció que en regula l’ús es faci pública per avaluar si es compleixen amb les garanties de drets humans recollides en el dret internacional.

Les crítiques d’Irídia i Amnistia Internacional se sumen a les que ja han fet 15 entitats per reclamar la prohibició de l’ús de pistoles elèctriques.