Amb un horari restringit i menys aforament, però la Platja de l’Eixample ha inaugurat aquest dimarts una temporada estival més i, de fet, suma 31 anys. A primera hora del matí s’ha fet una cua d’unes 40 persones que esperaven que el recinte obrís les portes. Els primers usuaris que han fet ús de les instal·lacions s’han mostrat molt contents d’estrenar una temporada més la piscina. Alguns han triat aquest espai perquè sabien que la piscina del Parc de la Creueta encara no ha estrenat la temporada. Durant el matí hi ha hagut un centenar d’usuaris, molts han estat families amb nens petits. La majoria ha celebrat que s’hagi reduït l’aforament a 200 persones perquè els permet moure’s per l’espai amb més comoditat. Fins i tot hi ha hagut algun que ha criticat als qui es queixen del soroll que fan els nens a la piscina. De fet, la reobertura arriba precedida de la polèmica sobre si continuava per les queixes d’excés de soroll d’una de les veïnes. Per conciliar el descans veïnal amb l’activitat de la instal·lació s’han impulsat, però, canvis en els usos.

platja eixample cartell

Restriccions per la nova temporada

Els dilluns no obre al públic i l’horari d’obertura s’ha escurçat: a partir d’ara s’hi pot accedir de 10.30 a 18 h, mentre que altres anys funcionava de 10 a 20.30 h. També s’ha limitat l’aforament: de 375 persones s’ha passat a 200 i queda prohibida l’entrada a casals d’estiu; és a dir, a partir d’ara només hi podran accedir les famílies. Es tracta d’un equipament municipal que té un preu reduït. L’entrada costa 1,55 euros i les famílies nombroses i les monoparentals han d’abonar 0,70 euros.

Durant uns dies, la continuïtat de la platgeta -ubicada als Jardins de la Torre de les Aigües- va quedar enlaire. L’Ajuntament en va arribar a anunciar el tancament per les queixes de soroll, tot i que després a finals de maig se’n va desdir i va decidir que tornaria a impulsar aquesta instal·lació amb platja de sorra i una piscina. De fet, el consistori va matisar i va assegurar que només s’estava debatent el futur de la platgeta i que no s’havia acabat de prendre la decisió tot i haver-se publicat al web de l’Ajuntament. La decisió prèvia de clausurar l’espai va fer que un grup de veïns impulsessin una campanya a Change.org per exigir-ne la continuïtat i evitar-ne el tancament.

“El soroll dels nens no fa mal”

L’usuària Annette Pacey va engegar la campanya –amb més de 2.000 signatures en 48 hores– per evitar que el recinte tanqués. Pacey s’ha mostrat molt contenta que la piscina hagi obert les portes aquest dimarts. Considera que la instal·lació és única al centre de Barcelona i que no es podia deixar perdre. “És una piscina molt segura, amb un ambient relaxat. A la vegada entenc que el soroll dels nens jugant pugui arribar a molestar els veïns, però és un soroll que no fa mal”, ha dit Pacey. Sobre les mesures que ha pres l’Ajuntament, també hi ha dit la seva. L’usuària pensa que són raonables perquè busquen l’equilibri entre els veïns i el públic. “La decisió de reobrir les instal·lacions va ser molt ràpida”, celebra l’usuària.

La Síndica de Greuges va demanar a l’Ajuntament mesurar el soroll

A la Síndica de Greuges de Barcelona li va arribar la queixa per part d’una veïna a finals de març del 2017. L’organisme va recomanar a l’Ajuntament que prengués mesures sonomètriques des de les cases dels veïns per conèixer el nivell de soroll que havien de suportar. L’altra recomanació va ser que fessin un estudi per determinar quines accions podien prendre per rebaixar el soroll que feien els banyistes. Patrícia Mestre, assessora de la Síndica de Greuges de Barcelona, ha assegurat que “no vam recomanar mai tancar la platja perquè sabem que fa un servei a les famílies de la ciutat”.