El Codi civil també prohibia a les persones amb discapacitat sensorial poder exercir de testimonis per a altres casos i no els permetia tampoc atorgar un testament tancat, és a dir, introduir en un sobre el redactat de les seves voluntats, sense revelar-les a ningú. Les entitats fa anys que reclamaven un canvi de legislació, perquè creuen que s’estaven vulnerant drets bàsics. Diuen, a més, que el problema s’agreuja perquè quan han d’anar acompanyats de testimonis, aquests no poden ser familiars ni persones vinculades amb l’herència. Pel Xavi Blanc, de l‘Associació Catalana per a la Integració del Cec, això suposa vulnerar el dret a la intimitat, ja que “estàs obligat que dues persones a les quals no els tens confiança o que no coneixes gaire, coneguin el teu patrimoni i com el vols deixar. Les entitats posen com exemple la situació en què es trobaven les persones cegues quan, fins fa poc, havien d’anar acompanyades d’algú per poder votar a les eleccions. Per la seva banda, Joan Carles Ollé, degà del Col·legi de Notaris, considera que “aquestes limitacions no tenien cap raó de ser. I en ser innecessàries, per obsoletes, acaben sent discriminatòries”.  Ara, amb la reforma del Codi civil català, això canviarà i podran fer el testament com qualsevol altre ciutadà. Segons el govern català, l’objectiu de les restriccions era protegir les persones amb discapacitat sensorial de possibles fraus i d’abusos de tercers. Però l’executiu afirma que l’evolució de les tecnologies i dels instruments a l’abast de les persones amb discapacitat auditiva i visual ha deixat la llei obsoleta.

Supressió dels termes cec i sord

També se suprimiran del text legal expressions que identifiquen les persones com a sordes, cegues o mudes, perquè això pot contribuir a eliminar l’estigmatització del col·lectiu. Amb aquest canvi normatiu, el Departament de Justícia assegura que es dona resposta a una reivindicació històrica de les persones amb discapacitat sensorial i també a una resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el febrer del 2017 que va instar el govern a impulsar els canvis legislatius necessaris per eliminar aquestes discriminacions.

Nova Comissió de Codificació

El consell executiu també ha aprovat renovar la Comissió de Codificació i fer-la paritària. Aquest organisme s’encarrega de dissenyar, desenvolupar i revisar el dret civil propi de Catalunya. Està formada per juristes, acadèmics, notaris, registradors i advocats. L’objectiu del govern és introduir la visió de gènere en qualsevol canvi legislatiu que es faci al Codi civil.

 

Comparteix a: