Són els anomenats microplàstics, residus que penetren a la cadena tròfica i que esdevenen un risc per a la flora i la fauna marines i, consegüentment, per als éssers humans.

Amb l’objectiu de preservar la biodiversitat del mar i reduir els residus al litoral, l’Ajuntament ha iniciat un pla de conscienciació ciutadana que ha començat aquest dimarts amb la construcció d’una gran escultura feta amb part de les 20 tones de residus que es van recollir la nit de Sant Joan a la platja.

Escultura a la platja feta amb residus de la revetlla de Sant Joan

L’escultura, situada a la platja del Somorrostro, l’ha elaborat el col·lectiu ProArtso i representa un dofí, un pop, un cavallet de mar i calamars. A partir d’aquest dimecres i fins al 7 de juliol, al costat de l’obra hi haurà un punt d’informació ciutadana des d’on es donaran consells per una bona gestió dels residus.

L’1 de juliol es farà una acció participativa per lluitar contra les bosses de plàstic que inclourà una batucada i el 7 de juliol es farà una recollida de burilles de cigarrets, acompanyada de tallers i conferències per donar a conèixer l’impacte d’aquest residu.

Escultura a la platja feta amb residus de la revetlla de Sant Joan

Gots retornables als xiringuitos

Una altra acció per combatre els residus és l’aposta per fer desaparèixer els gots de plàstic de les platges, que seran substituïts per vasos retornables. Els 16 xiringuitos del litoral barceloní tindran gots reutilitzables, cadascun amb disseny propi del local, que costaran un euro de dipòsit, retornable després de l’ús.