L’eriçó és un dels animals salvatges més identificables i comú arreu del territori català. El que possiblement ja no és tan conegut és que també és un habitant de la ciutat de Barcelona. Sergi Garcia, membre de l’entitat de natura Galanthus, n’ha parlat a ‘El matí de Barcelona’.

On en trobem?

És un animal que de mica en mica s’ha anat incorporant a la ciutat de Barcelona. En trobem al recinte del Zoo, al Parc de la Ciutadella i, sobretot, a la franja de la ciutat que limita amb el Parc Natural de Collserola com al Laberint d’Horta o a Llars Mundet. A banda, també n’hi ha a Sant Andreu, als terrenys en obres d’Adif, als descampats d’aquest àmbit.

Com són els eriçons ?

L’eriçó és un mamífer que es caracteritza per tenir unes punxes en lloc de pèl. És insectívor, s’alimenta d’escarabats, cargols o cucs, tot i que també pot menjar carronya o fruits diversos. Hiverna durant els mesos freds de l’any. A Catalunya hi ha dues espècies d’eriçó: l’eriçó fosc o comú, que viu a Barcelona i aproximadament des del Llobregat cap al nord, i l’eriço clar o africà, que viu a Ponent i al sud del país.

L’eriçó és un animal molt beneficiós, sobretot al món agrícola, perquè ingereix invertebrats i petits animals que poden causar danys als cultius. Sergi Garcia destaca el fet que n’hi hagi a la ciutat de Barcelona, un bon indicatiu de respecte i alta sensibilitat cap a la natura.

El Projecte eriçons 

El Projecte eriçons és una iniciativa oberta a tothom impulsada per l’entitat Galanthus que pretén conèixer la distribució real d’aquest animal a Catalunya i crear mapes de distribució de les dues principals espècies. La recollida de cites, procedents dels voluntaris d’aquest projecte de ciència ciutadana, permetrà conèixer l’evolució de les poblacions i si es produeixen canvis en l’àrea de distribució.

Les dades recollides fins ara es poden visualitzar en un mapa interactiu.

A banda, Galanthus també marca exemplars d’eriçó per fer-ne seguiment, saber on viuen i on s’amaguen. Aquest altre projecte, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, pretén conèixer millor els eriçons barcelonins i minimitzar els perjudicis que poden patir de forma directa o indirecta a causa de les obres.

Ratpenats urbans

Galanthus duu a terme nombrosos projectes i iniciatives de protecció de la fauna urbana. Cal destacar, per exemple, un projecte d’instal·lació i seguiment de caixes niu de ratpenats als horts urbans de Barcelona, una iniciativa impulsada també per l’Ajuntament de Barcelona. Les caixes niu es van instal·lar fa aproximadament dos anys i mig i actualment tenen un 60 % d’ocupació. Garcia destaca que els ratpenats són molt fidels als llocs de cria i que l’ocupació es produeix de forma lenta i gradual.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Sergi García de Galanthus a ‘El matí de Barcelona’, de betevé: