El macrocentre d’acollida per a refugiats ucraïnesos que arribin a la ciutat finalment serà a Fira de Barcelona i s’obrirà aquest divendres, 18 de març. És un dels tres espais que posa en marxa el Govern espanyol per donar la primera benvinguda als qui fugen del conflicte bèl·lic amb Rússia. Els dos restants estan situats a Madrid —en funcionament des de la setmana passada— i Alacant, que obrirà aquest dimarts.
Els detalls els ha donat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una entrevista amb l’Agència EFE, i l’Ajuntament i Fira de Barcelona ho han confirmat a betevé. “Amb els tres centres crec que la nostra capacitat d’acollida i recepció queda clarament reforçada“, ha assegurat Escrivá. A més, ha recordat que l’executiu de Pedro Sánchez es planteja engegar un quart centre de primera recepció de refugiats ucraïnesos a Màlaga.
D’altra banda, Escrivá ha defensat que des de la setmana passada Espanya està aplicant la normativa europea d’una forma “extensa” i que s’està facilitant la documentació de forma “àgil” perquè en poques hores els refugiats puguin disposar de tots els permisos per residir, treballar i tenir tots els drets socials garantits. Ha explicat que “se’ls rep i se’ls orienta sobre quines són les possibilitats d’acollida” que tenen sobre la taula.
Segons informa Fira de Barcelona, estarà situat al Palau 7, el de Victòria Eugènia, amb 6.300m3. La gestió del macrocentre la portarà a terme la Creu Roja amb el suport de Fira de Barcelona. Aquest pavelló va ser un dels dos que van servir per confinar persones sense llar quan va esclatar la pandèmia.
La Generalitat busca altres espais d’acollida
El macrocentre que divendres s’inaugurarà està pensat com un espai de rebuda i primera acollida d’ucraïnesos que tindrà una capacitat de 400 places. És a dir, s’hi farà atenció de dia i, per tant, els usuaris no s’hi quedaran a dormir. En aquest espai rebran ajuda psicològica i també suport amb la tramitació dels papers i permisos necessaris, entre d’altres. En paral·lel, però, la Generalitat també està fent “un mapatge de diferents recursos” que hi ha en diferents punts del territori, especialment a prop d’on viu la comunitat ucraïnesa a Catalunya, i que també es puguin utilitzar per fer aquesta acollida.
Fins ara, l’acollida d’ucraïnesos que arriben a Catalunya s’ha fet a través de la xarxa d’albergs de la Generalitat i, molt especialment, per la gestió de la comunitat ucraïnesa resident al país.