Foto: Carlo Navarro

Tenir un part vaginal després de passar per dues cesàries és possible a l’Hospital de Sant Pau. Segons el centre sanitari, es pot fer en un 70 % dels casos, sempre que es compleixin uns requisits previs. Si és així, des de l’hospital asseguren que el risc de complicacions és “molt baix i semblant al d’aquelles dones que només han tingut una cesària prèvia”. Per això, han implantat un protocol pioner, que només s’aplica a alguns hospitals de l’estat.

Tot i que fins ara es creia que el risc de patir complicacions era elevat, especialment per una possible ruptura uterina, l’Hospital de Sant Pau remarca que s’ha demostrat que no. Per contra, asseguren que “el risc de ruptura uterina se situa entre l’1 i el 3 %” i que, per a la salut de la mare, “sempre és més favorable un part vaginal que una cesària”. D’aquesta manera, s’estalvia la cirurgia, l’hospitalització és més curta i la recuperació, tant de la mare com del nadó, és més ràpida. A més, s’eviten possibles complicacions en embarassos futurs.

Requisits previs

Per poder tenir un part vaginal després de dues cesàries, cal que les gestants compleixin quatre requisits que en minimitzin els riscos. A més de la voluntat de la mare de tenir un part vaginal, cal també analitzar les causes de les cesàries anteriors. El part vaginal només s’aconsella si les intervencions anteriors es van fer per causes fetals i no per motius atribuïbles a la gestant, com una mala posició o per risc de patiment del nadó.

Igualment, cal assegurar-se que l’úter està en bones condicions, que tingui el gruix normal a la zona de les cicatrius. Això es pot avaluar amb una ecografia. Finalment, es recomana que hagin passat almenys 18 mesos des de la darrera cesària.