Fa just dos anys que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va decretar l’estat d’alarma per un termini provisional de 15 dies i que es va acabar convertint en tres mesos. Es van prendre mesures dràstiques, com el confinament domiciliari o el tancament de tots els comerços, excepte els supermercats o farmàcies, considerats essencials. Només es podia sortir de casa per anar a la feina, al metge o a comprar, i els controls dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana estaven arreu de la ciutat per vigilar que la ciutadania complís amb la normativa.

Vist en perspectiva, els experts consideren que es van prendre mesures desproporcionades que van afectar especialment la gent gran i els infants. L’investigador del grup BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel López Codina, defensa que quan va esclatar la pandèmia no hi havia experts en aquest àmbit perquè “no n’havíem viscut cap”. Assegura que ningú s’esperava el que va passar després i que, amb l’experiència viscuda, ara hi ha coses que es farien diferent.

En aquells moments deixàvem sortir a les persones per passejar el gos però no permetíem sortir els infants al carrer, i després es va demostrar que no eren dels vectors més importants en els contagis
Daniel López Codina, investigador del grup BIOCOM-SC de la UPC

López Codina també lamenta que moltes persones grans van morir com a “víctimes de guerra”, sense poder ser acompanyats per les famílies tenint en compte les restriccions que hi havia. Per tot plegat, creu que s’hauria d’haver tingut més cura de la gent gran.

Noves rutines pel confinament

La declaració d’estat d’alarma i el confinament domiciliari van suposar un cop per a tota la ciutadania. I van aparèixer rutines noves fins aquell moment desconegudes, com haver de fer cua per entrar a comprar al supermercat o bé demanar cita prèvia per entrar a qualsevol establiment, fins i tot a la ferreteria. Els balcons es van omplir d’activitat i es van convertir en els espais de trobada. Cada vespre, a les 20 h, moltes c persones sortien als balcons i finestres a aplaudir en homenatge als serveis essencials, especialment als professionals sanitaris.

L’òmicron permet mantenir l’estabilitat, però cal seguir alerta

L’investigador veu difícil tornar a viure una situació com la de fa dos anys amb el coronavirus perquè creu que l’òmicron permetrà mantenir una certa estabilitat. Tot i això, adverteix que mentre els contagis mundials no disminueixin dràsticament, caldrà seguir alerta.

Pel que fa a la situació a Catalunya, López Codina ha dit que la infecció està aturada o disminuint lentament i que el problema és la incidència alta que encara es manté: “Sempre és millor tenir una nova onada amb una incidència el més baixa possible”, ha defensat. Ara bé, creu que encara que puguin haver més onades, i sempre que no apareguin altres variants, seran molt menors que les viscudes fins ara.