La decisió del Govern britànic d’aixecar totes les restriccions contra el coronavirus a Anglaterra (Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord tenen altres plans) ha causat estupor en la comunitat científica. Sobretot, perquè el “freedom day” ha arribat en plena onada de contagis, amb més de 50.000 positius diaris, una xifra que s’acosta al màxim que s’ha assolit en aquesta pandèmia a les illes britàniques, de 67.000 casos.
Per això, l’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, titlla d”‘absurda” la fi de totes les restriccions. Es mostra convençut que provocarà “un increment d’hospitalitzacions, de morts i la saturació de l’atenció primària”. Tot i que reconeix que la vacunació evitarà un “pic de mortalitat” com el que hi ha hagut en onades anteriors, hi haurà defuncions “que es podrien haver evitat”.
S’està jugant amb foc i fent créixer el perill que aparegui una nova variant encara més infecciosa
En aquest sentit, recorda que “hi ha un percentatge de persones vacunades que no queden del tot protegides”, fet que pot provocar que acabin emmalaltint de manera greu o, fins i tot, morint. A més, alerta del perill de deixar que el virus circuli lliurement: “S’està jugant amb foc i fent créixer el perill que aparegui una nova variant encara més infecciosa”.
Crític amb l’etiqueta “freedom day”
Macip també recorda que la idea del “freedom day” es va originar quan la variant delta de la covid-19 encara no havia arribat a Anglaterra. Per això, creu que amb la propagació d’aquesta variant, la fi de totes les restriccions de cop no s’hauria d’haver “cancel·lat” i posposat com a mínim “fins a la tardor”. L’investigador també ha criticat etiquetes com “nova normalitat” o “freedom day” que, diu, “creen la falsa sensació que la pandèmia ha acabat”.