Grup d'adolescents assegudes en un parc.

El Departament de Salut preveu que a finals d’aquesta setmana es pugui començar a notar l’impacte de les noves restriccions, com el toc de queda. Segons ha explicat el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, primer esperen una estabilització de les hospitalitzacions en llits convencionals, a finals de la setmana següent una possible reducció dels ingressos, i 10 dies més tard confien que també es noti a les UCI. Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, creu que caldran més de tres setmanes de toc de queda per baixar la incidència de la cinquena onada.

Milloren les dades de nous contagis per als de 15 a 49 anys

De fet, en els últims dos o tres dies Salut ja ha començat a notar una estabilització dels casos en les persones de 15 a 29 anys, i també en la franja de 30 a 49 anys. Tot i això, Llaberia insisteix que “cal ser molt cautelós”, i recorda que ara mateix un de cada quatre llits convencionals està ocupat per persones de menys de 40 anys, i que en el cas dels llits de crítics és un de cada cinc malalts. Les previsions de Salut són que en els propers dies els ingressats a l’UCI per covid superaran les 400 persones i en llits convencionals hi haurà més de 2.000 malalts ingressats.

Covid a Catalunya, en directe

L’estabilització en majors de 50 anys encara tardarà unes setmanes

La investigadora del BIOCOM-SC de la UPC, Clara Prats, explica que ara mateix és com si hi haguessin “dues epidèmies amb dinàmiques pròpies”, la de menors i la de majors de 50 anys. Mentre en el primer cas hi ha franges d’edat que ja estant baixant de casos, en els més grans de 50 els casos van en augment, i sembla que encara ho faran uns dies més.

Prats assegura que la franja amb més ingressos ara mateix és la de 60 a 69 anys. Son casos de persones no vacunades o que encara no tenen la pauta completa. Sobre les causes d’aquest augment de casos, per la investigadora de la UPC seria una transmissió que vindria dels joves que han estat en entorns d’oci nocturn que ha estat, fins ara, el nou gran focus d’infecció. Per això, les mesures com el toc de queda han d’acabar fent baixar els casos dels majors de 50 anys.