L’entitat de barri Fem Sant Antoni denuncia que un pis del carrer de Floridablanca 92, en què no es va renovar el contracte als inquilins, torna a estar en lloguer per un preu superior. L’anunci, que han compartit a través de les xarxes socials, en demana 1.100 euros al mes, que suposa un 23 % més del preu que pagaven els que hi vivien fins ara. Segons han explicat, era una família que hi vivia des de feia 15 anys.

L’entitat denuncia que fins a quatre famílies han hagut de marxar en els darrers mesos d’aquesta finca. Segons han explicat, en un dels casos la propietat volia encarir-los un 40 % el preu del lloguer, mentre que als altres tres va decidir no renovar-los el contracte directament. Uns cinquens inquilins afectats, una parella, també han rebut un burofax d’extinció de contracte, però asseguren que no volen marxar-ne i, de moment, s’han quedat a l’immoble. “Els que han marxat eren famílies amb nens i han hagut de canviar de barri, però nosaltres som una parella i no volem marxar, sempre hem pagat el lloguer”, explica l’Alpha, que té una demanda per desnonament per no haver deixat l’habitatge.

La parella que s’ha quedat al pis assegura que han intentat negociar per renovar el contracte encara que sigui a un preu més alt però que la propietat s’hi ha negat i que fins i tot els han argumentat que necessiten el pis per a un familiar. Fem Sant Antoni apunta que no és l’únic cas en aquesta finca en què s’ha donat aquesta justificació, però que no els consta que s’hagi fet servir per rescindir contractes encara en vigor.

Per la seva banda, la immobiliària on està penjat l’anunci, Carolina Martí, nega que hagi comès cap irregularitat, desmenteix els arguments dels veïns i diu que el cas dels llogaters que s’han quedat a l’immoble s’haurà de resoldre als jutjats.

Segons la legislació actual, quan s’acaba el termini dels tres anys del contracte de lloguer la propietat ha d’avisar els inquilins amb un mes d’antelació en cas que no vulgui renovar el contracte. Si aquest preavís no es fa en el termini adequat, els propietaris han de prorrogar el contracte als llogaters obligatòriament. L’advocada de l’ICAB, Cristina Vallejo, assenyala que, si no s’ha complert aquest termini, l’únic motiu que pot anul·lar el contracte és que la propietat necessiti l’habitatge per a un familiar directe.

En aquest cas, encara que tot apunta que els contractes de lloguer s’havien extingit i que, per tant, la propietat tenia dret legal a no renovar-los, Fem Sant Antoni denuncia que  l’encariment dels preus acaba expulsant veïns del barri. Vladimir Olivella ho qualifica de “desnonaments invisibles” perquè “o els pugen molt el preu o no els renoven directament”.

El Sindicat de Llogaters ja es va mobilitzar el passat juliol contra l’empresa familiar Fradera Bes, que és la propietària de la finca. Diversos veïns de l’immoble han denunciat a betevé el mal estat en què es troba i la poca inversió per part dels propietaris. Posen com a exemple que hi ha canonades que encara són de plom i que les cisternes del lavabo regalimen pels patis interns. Es queixen que tot i la pujada dels lloguers que han patit alguns inquilins no han millorat l’estat de la finca.