Un centenar d’alumnes de primer d’ESO de l’Institut Martí Pous han passejat durant dos dies pel recinte de la Fabra i Coats acompanyats pels Amics de la Fabra i Coats. Els extreballadors han explicat als joves com era el funcionament de la indústria, com es distribuïen les tasques en els diferents edificis i com era la jornada laboral. L’objectiu és que els alumnes coneguin el barri i descobreixin la figura de Martí Pous, l’historiador que dona nom al centre.

La història de Sant Andreu

Durant dues hores els alumnes han recorregut els carrers de l’antic recinte fabril guiats pel president d’Amics de la Fabra i Coats, Pere Fernández. Aquesta entitat està formada per extreballadors de la fàbrica i s’encarrega de preservar les fotografies i els objectes antics de la indústria, així com de donar-ne a conèixer la història. Aquests dies ha estat explicat als estudiants anècdotes i peculiaritats de les antigues naus industrials. La visita permetrà als alumnes elaborar un treball final sobre el projecte que estan treballant aquestes setmanes a classe.
Mireia Hugas, orientadora educativa de l’Institut Martí Pous i coordinadora de projectes, explica que “treballem en grups cooperatius i cada equip treballa un tema en el qual és expert. Per exemple, tenim experts en el recinte de la Fabra i Coats, en la distribució del barri de Sant Andreu actual, en història de Sant Andreu, festes i tradicions i personatges històrics relacionats amb els noms de carrers. Aquest tipus d’activitat ajuda els alumnes a desenvolupar el projecte. La setmana passada vam rebre la visita de l’historiador Jaume Seda i la propera setmana coneixerem el fill de Martí Pous“.

La figura de Martí Pous

Martí Pous i Serra (Barcelona, 1910-1997) va ser un historiador de Sant Andreu de Palomar. Va estudiar a l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar i a l’Acadèmia Víctor. Va treballar a la Fabra i Coats durant molts anys fins que es va jubilar. Durant els anys de la Segona República va ser militant d’Acció Catalana. Es va casar amb Rosa Llambí, una de les nebodes de mossèn Joan Clapés i Corbera, autor de les ‘Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar’.

Durant la postguerra, Pous va col·laborar als Lluïsos de Sant Pacià, entitat de signe conservador i catòlic. Anys després va ser col·laborador d’Acció Social i de la Junta del Patronat de la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar. El 1983 es va convertir en un dels fundadors de l’Arxiu Històric de Sant Andreu, entitat que a partir del 1987 es va convertir en el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, del qual va ser president fins a la seva mort. Poc després, l’Ajuntament li va concedir la Medalla d’Honor de Barcelona.

El nou institut, a punt el 2019

La visita també ha servit als alumnes de l’Institut Martí Pous per veure com van les obres del nou institut, que s’ubicarà precisament al recinte de la Fabra i Coats. Els treballs encaren ja la recta final i, segons la direcció del centre, està previst que els alumnes s’hi puguin traslladar a partir del febrer. La visita ha permès als alumnes descobrir per què l’edifici estarà pintat de color teula, un to tan poc convencional. I és que, d’aquesta manera, s’ha volgut recuperar el color original de l’edifici B de l’antiga fàbrica, la nau on hi havia els telers.