En els últims anys s’ha multiplicat l’addicció al joc en línia i a les apostes d’internet. A l’estat espanyol ja fa temps que hi ha damunt la taula l’elaboració d’un decret llei que ha de regular a fons el sector i la seva publicitat. Però de moment, la normativa no ha tirat endavant i no ha passat de ser un esborrany. La setmana passada, però, el PSOE i Podem van anunciar en el marc de l’acord de pressupostos espanyols de l’any que ve una regulació que ho abordarà.

Una llei similar a la del tabac

Els dos partits volen aprovar una normativa similar a la llei del tabac. El pacte té com a objectiu estudiar mesures d’informació, gestió i limitació del consum dels jocs per reforçar la prevenció i afavorir un consum saludable. La nova regulació també vol implicar els operadors d’apostes per tal que contribueixin a informar, prevenir, sensibilitzar i, fins i tot, reparar els efectes nocius del joc.

El CAC recomana restringir la publicitat

La nova llei en l’àmbit de l’estat espanyol encara s’ha de redactar punt per punt però el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ja ha suggerit algunes mesures que s’hi haurien d’incloure. D’una banda, demana que es prohibeixi la presència de personatges famosos en la publicitat i també l’oferta de bons i bonificacions que incentivin el joc. A més, el CAC suggereix restringir la publicitat i no permetre-la des de les sis del matí fins a les 10 de la nit cada dia de l’any.

Quatre anys de l’entreteniment a l’addicció

La psicòloga de la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Mataró Cristina Martínez Viana assegura que poden passar només quatre anys des que el joc en línia comença com un entreteniment fins que es converteix en una addicció. Segons Viana, un altre dels problemes del joc en línia és que no cal travessar la porta d’un casino, ja que es pot jugar les 24 hores del dia i des de casa. A Catalunya hi ha 10 unitats de joc especialitzades que ofereixen diferents teràpies.