En la compareixença a l’hemicicle el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha explicat que aquest any la campanya d’incendis es preveu menys complicada que l’any passat, quan hi va haver prop de 750 incendis, que van cremar un total de 15.000 hectàrees. Pelegrí ha confirmat que la campanya d’aquest estiu durarà dos mesos (juliol i agost) i no quatre, com fins ara (de juny a setembre). El conseller d’Agricultura ha justificat la reducció de la campanya per les condicions meteorològiques d’aquest any, i ha afirmat que amb les precipitacions que hi ha hagut i les que encara poden arribar “pot esperar-se un final de primavera amb una activitat d’incendis inferior a la d’altres anys”. Pelegrí confirma així la retallada en la durada del dispositiu d’extinció d’incendis que aquest dimarts van denunciar els sindicats.

També ha comparegut al Parlament el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que ha justificat la contractació d’un centenar de persones menys per a la campanya de prevenció del foc aquest estiu (un 1,6% de personal menys que l’any anterior) perquè s’ha prioritzat mantenir els mitjans aeris. A diferència de Pelegrí, Espadaler ha assenyalat que aquest estiu no hi haurà menys risc d’incendis que el 2012, però ha dit que seran més previsibles.

Segons les previsions d’Interior, els incendis es poden originar en moments de calor en què hi hagi “risc puntual, però extrem” que es pot produir en diferents punts de manera simultània. Per això Espadaler ha justificat la ideoneïtat de mantenir els mitjans aeris, que garanteixen la seguretat per al personal, permeten realitzar evacuacions, arribar a llocs de difícil accés i extingir més ràpidament el foc. Espadaler ha reconegut que les restriccions pressupostàries han condicionat aquesta campanya forestal, en la qual treballaran 2.517 bombers funcionaris i 2.488 voluntaris i les 896 persones que es contractaran especialment per a aquesta campanya (un centenar menys que l’any passat).