Aquest és el vídeo que va gravar ahir un veí de les Planes. Anant en bici va veure aquests militars i va decidir tornar a casa a buscar el cotxe i la càmera per gravar-ho. Segons ha confirmat el Ministeri de Defensa, són dos membres del Batalló de Caçadors de Muntanya de la caserna del Bruc fent pràctiques amb la seva arma reglamentària. Un soldat està siutat en primer pla i l'altre, al fons, darrere d'un arbre. És una imatge que l'autor del vídeo assegura que ha vist en les últimes setmanes en aquesta carretera que va de Vallvidrera a Molins de Rei, i també al voltant de l'Escola Els Xiprers, cosa que preocupa especialment els pares i mares. La presència de militars al Parc de Collserola no és nova. De fet el consorci del parc dóna permís a l'exèrcit espanyol per fer-hi marxes però els prohibeix fer-ho en espais protegits i a prop de les escoles, i també que portin armes. Aquesta última norma el consorci la va introduir després de la publicació, el setembre de 2011, d'aquesta fotografia feta a la carretera de les Aigües. Tant des del consorci com des de l'Ajuntament, però, reconeixen que no poden fer res per evitar les pràcitques dels militars. MARIÀ MARTÍ, director gerent del Parc de Collserola JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Sarrià - Sant Gervasi "Nosaltres sí que li hem demanat al responsable de la caserna del Bruc que no es facin maniobres militars amb armes a la serra de Collserola, però en tot cas no tenim cap norma legal que pugui obligar que no es facin." El govern municipal hi ha afegit, a més, que no té constància d'aquests moviments al parc.

La normativa va canviar a mitjan any passat. L’assemblea general del consorci del parc va aprovar un acord en el qual rebutjava les pràctiques de l’exèrcit espanyol amb armament dins els límits de la serra de Collserola. El consorci aconsellava aleshores a l’exèrcit que deixés l’armament a la caserna i limités l’ús del parc a fer-hi caminades. Segons Defensa per aquest tipus de maniobres es comunica tant a la Delegació del Govern com al Parc de Collserola la data, l’hora, la zona i el tipus d’exercicis que faran els militars. El govern municipal també s’hi ha pronunciat aquest dimarts i ha dit que no té constància d’aquests moviments al parc. Des de l’Ajuntament reconeixen, però, que l’exèrcit espanyol té permís per fer marxes fins i tot amb armament.

La polèmica va sorgir el setembre de 2011, quan un usuari del parc va penjar unes fotografies a les xarxes socials en què denunciava la presència de militars armats a l’interior de la serra de Collserola.

Un veí de les Planes anant en bici va veure aquests militars i va decidir tornar a casa a buscar el cotxe i la càmera per gravar-ho. El militar que es veu en primer terme està amb el cos a terra sostenint una arma. Més al fons, darrere d’un arbre es pot veure un altre soldat que també du una arma. Una imatge que l’autor de la gravació diu que en les últimes setmanes ha vist diverses vegades en aquesta carretera que va de Vallvidrera a Molins de Rei, i també al voltant de l’Escola Els Xiprers, fet aquest que preocupa als pares del centre especialment.

El Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat fa temps que denuncia aquestes maniobres de l’exèrcit a la serra de Collserola. Ho han fet a través de campanyes de sensibilització com “Fora militars de Collserola” o el manifest signat per una cinquantena d’entitats antimilitaristes.