“La consigna és que no es faran hores extres ni tampoc guàrdies perquè no hi ha diners”. Així resumeix Jaume Martí, portaveu de l’agrupació de Bombers de la Generalitat de Comissions Obreres, les directrius que diuen haver rebut del Departament d’Interior en l’àmbit de prevenció, extinció d’incendis i salvament. Martí assegura que la situació “ha arribat a tal punt que aquest any la campanya no comença fins al dia 1 de juliol, i això significa que no hi ha previst cap dispositiu especial per a la revetlla de Sant Joan, una de les més complicades de l’any”. El representant sindical assegura que Interior, que aquest dimecres presentarà la campanya antiincendis al Parlament, tindrà operatius 350 Bombers a tot Catalunya durant la revetlla, els mateixos que un dia normal. A Barcelona, en canvi, el Consorci del Parc de Collserola sí que ha reforçat el servei per a la nit del 23 al 24 de juny.

Els sindicats que representen els Bombers catalans han alertat que la campanya forestal de 2013 per primera vegada s’iniciarà el mes de juliol i durarà dos mesos, i no tres o quatre com solia ser abans, de manera que es perd la meitat de la capacitat extintora. Asseguren, a més, que la campanya d’estiu aquest any només la podran fer un 30% dels bombers (unes 700 persones), amb la sobrecàrrega que això suposa per a una part del col·lectiu. “No donarem l’abast”, conclou Jaume Martí, que reclama que s’escolti la proposta que fa: “si en lloc de 700 persones dedicades a les guàrdies, la direcció es redistribueix la feina entre els 2.500 membres del cos de bombers, la situació canviaria”. Els sindicats, però, diuen que la nova Direcció General no ha volgut escoltar les propostes i que només sabran com queda la campanya forestal d’aquest any quan es presenti al Parlament, aquest mateix dimecres.

A banda de la reducció d’hores i personal disponible, els bombers denuncien el tancament de nou torres de guaita i afirmen que en tan sols quatre anys han passat de tenir 80 torres distribuïdes al territori a tenir-ne només 55. Els representants sindicals han intentat pressionar amb aquesta roda de premsa els consellers d’Interior i Agricultura que, d’aquí a poques hores, presentaran oficialment la campanya forestal. El Departament d’Interior no s’ha pronunciat, de moment, sobre la denúncia dels sindicats.

Paralel·lament, aquest mateix dimarts, Endesa ha presentat la campanya de prevenció d’incendis impulsada per aquesta empresa privada, en la qual invertiran aquest any 27,5 milions d’euros. Fonts d’Endesa afirmen que la inversió es distribuirà en tot el territori català i que s’ha repartit en els treballs de passadissos forestals de seguretat al voltant de les línies elèctriques per prevenir incendis i també en recursos tecnològics de prevenció. D’una banda, un helicòpter mesurarà amb termografia la temperatura i l’estat dels cables elèctrics per evitar-ne un sobreescalfament que pot ser perillós. De l’altra, Endesa posarà en marxa dos drones de menys d’un metre que es podran apropar més que els helicòpters a les torres elèctriques sense que això comporti cap perill. Des de l’empresa afirmen que col·laboren amb els agents forestals i els programes de prevenció d’incendis i que, si detecten situacions de perill, ho posaran en coneixement dels bombers.