14 quilos de fruita fresca, vuit d'hortalisses, dos quilos de carn i dos de peix. Són les quantitats de productes frescos que hauria de consumir una família de quatre persones en una setmana. Una despesa que, per edats, es repartiria d'aquesta manera. En el cas dels infants de tres a sis anys, el menú setmanal ha de costar, com a mínim 22 euros, 17 dels quals s'han de destinar a aliments frescos. En el cas dels nens a partir dels set anys, la despesa és de 30 euros i per als majors de 12 i els adults, de gairebé 40. El més important a l'hora de fer la compra setmanal és planificar-la i aprofitar els productes de baix cost. GEMMA SALVADOR, dietista de l'Agència de Salut Pública de Catalunya "Els llegums tenen una qualitat nutricional excel·lent. Una qualitat en proteïna d'origen vegetal molt bona i a més a més la relació qualitat-preu és extraordinària." Calculen que una cistella de la compra setmanal per a una família de qautre persones costa entre 130 i 150 euros. Una quantitat que mensualment suposa, com a mínim, 520 euros. Una xifra elevada, tenint en compte que el salari mínim interprofessional a Espanya és de 645 euros. ENRIC MORIST, coordinador de Creu Roja Catalunya "La Creu Roja a Catalunya l'any 2009 no es podia imaginar que hauria de presentar un programa d'emergència d'alimentació infantil, és que estem parlant d'això. Un programa d'emergència d'alimentació. No conec res més bàsic ja que podem fer com a organització humanitària." Una campanya que s'allargarà durant tot l'estiu. Segons l'entitat, l'àpat de l'escola és l'únic menjar en condicions que actualment fan molts infants a Catalunya.

L’estudi ha analitzat els preus de diferents botigues i supermercats durant el primer trimestre de l’any i ha elaborat un llistat orientatiu per fer la compra setmanal amb les quantitats i ingredients necessaris per a una unitat familiar de dos adults i dos infants. La llista distingeix entre els aliments secs i els frescos, que s’han d’emportar el pressupost més elevat.

La suma eleva la despesa setmanal per unitat familiar a uns 150 euros. Mensualment això implica que es necessiten uns 600 euros per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació. Si es té en compte que actualment el salari mínim interprofessional està fixat en 645,30 euros, queda palès les dificultats en les famílies en què només un dels membres té feina. Dificultats que es multipliquen en aquelles unitats amb tots els membres a l’atur o que ja han esgotat les prestacions.

L’estudi es completa amb un decàleg de consells per menjar sa amb menys diners. Es recomana planificar la llista de la compra, contrastar preus, comprar aliments de temporada, evitar els menjars preparats, optar pels llegums, cuinar quantitats més grans per a tota la setmana i retirar de la llista de la compra extres que fan apujar la factura, com ara les llaminadures, les begudes ensucrades o l’alcohol.