Cinquanta persones, el màxim que ha permès el Ministeri de l’Interior, s’han concentrat aquest dissabte al migdia a la plaça de Sant Jaume per protestar contra la gestió del Govern espanyol de la crisi del coronavirus i per denunciar que s’ha vulnerat el dret de manifestació durant l’estat d’alarma.

Darrere de la concentració hi ha la Plataforma 3 d’Octubre, que aglutina entitats socials, d’esquerres i independentistes. Un dels membres, en Josep Lluís del Alcázar, ha explicat que el d’aquest dissabte era el tercer intent de manifestar-se durant el confinament. Entitats adherides a la plataforma havien convocat dues protestes: una contra els pressupostos catalans per manca d’inversió en sanitat i educació, i una altra pel Primer de Maig. En tots casos se’ls va denegar el permís.

“La gent té molta necessitat de reivindicar”

Alcázar ha defensat que la població ha de poder sortir al carrer a protestar contra allò que troba injust, també durant el confinament: “La gent té molta necessitat de reivindicar. No només per la gestió nefasta de la crisi sanitària sinó també pel patiment laboral en tema d’ERTO que no s’estan pagant”, s’ha queixat.

Concentració amb distància de seguretat i mascaretes

Una de les particularitats que es comencen a veure a les primeres protestes des que va començar la quarantena són les mesures de seguretat. Com ja es va veure en la represa dels talls a l’avinguda Meridiana de divendres, els manifestants de Sant Jaume han respectat la distància de dos metres entre ells i anaven amb mascareta.

Alcázar ha dit que es fa més difícil organitzar una protesta en aquestes condicions però que és possible manifestar-se d’aquesta manera. Davant la limitació de persones imposada per Interior, la plataforma ha optat per garantir la màxima representació de les entitats que aglutina.