alba verges mascareta

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha respost al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que aquest divendres alertava d’incongruències en les dades sobre la pandèmia reportades per Catalunya en especial les “d’una zona en concret”.

Després de lloar la vàlua professional de Simón, Vergés li ha recordat que “qui sap què passa a Catalunya som nosaltres” i ha negat que hi hagi “cap rebrot” ni cap repunt de contagis de coronavirus a Catalunya, enlloc. La consellera ha justificat el decalatge en les dades en un problema de “tempos” entre la validació i la notificació de les xifres.

La polèmica sobre la notificació de dades ha centrat bona part de la compareixença d’aquest dissabte de la consellera de Salut. Vergés ha explicat que les dades que demana el Ministeri de Salut són les validades per Salut Pública que, segons la consellera, poden portar un decalatge de dies. És per això, -ha dit Vergés- que el Departament de Salut fa públiques també les dades diàries de contagis i defuncions que li ofereixen els hospitals i les funeràries per tal d’informar més ràpidament de l’evolució de la pandèmia i fer un seguiment de la corba de contagis i defuncions.

El decalatge del qual parla Simón s’hauria produït, segons Vergés, perquè en alguns territoris “s’han validat molts registres de cop, defuncions” que no necessàriament s’han produït en el mateix dia. “De cop i volta veuen un creixement i preguntem d’on ve” i ve de la validació de registres antics, ha dit la consellera. Per això, ha reconegut, és important tenir en compte -també- les dades que fa públiques el departament i que, segons ha assegurat, també disposa el ministeri.

La consellera ha dit que no s’ha produït cap repunt de contagis a Catalunya i que, en cas que fos així, la Generalitat seria la primera a saber-ho, ja que disposa dels mecanismes per detectar-lo. “Col·laborem en tot” -ha dit- però som nosaltres els que tenim les dades per saber on som i cap a on anem.