L’Ajuntament ha acordat amb el Gremi de Restauració que els xiringuitos de les platges de Barcelona obrin a partir de dilluns, 25 de maig, amb terrasses més grans. El decret preveu que durant la temporada 2020 els xiringuitos puguin tenir més espai a les platges “per mantenir l’aforament actual, de 30 taules i 120 cadires” i, així, poder garantir les distàncies de seguretat entre els clients.

L’obertura dels xiringuitos després de la crisi del coronavirus, doncs, es farà alhora que l’obertura de les terrasses de la resta de bars de la ciutat, coincidint amb la fase 1 del desconfinament. El text, a més, deixa la porta oberta que l’ampliació de l’espai dels xiringuitos es pugui repetir la temporada del 2021 “si es manté l’excepcionalitat”.

Rebaixa del 75 % de les taxes

En paral·lel a l’ampliació de l’espai per a taules i cadires, el decret rubricat pel gerent municipal Francesc Jiménez també preveu un retorn parcial dels diners que ja van abonar els restauradors per poder explotar el servei dels xiringuitos. En aquest sentit, l’Ajuntament abonarà els següents imports:

  • El 100 % de la part proporcional de les taxes corresponents als dies anteriors al 25 de maig (quan no podien obrir).
  • El 75 % de la part proporcional de les taxes corresponents als dies entre el 25 de maig i el 30 de novembre (mesos en què sí que podran obrir els xiringuitos).
  • El 100 % de la part proporcional de les taxes corresponents als mesos d’octubre i novembre per a aquells restauradors que abandonin l’activitat a finals de setembre.

Amb aquesta mesura, l’Ajuntament ha donat resposta a l’Associació dels Serveis de Temporada de les Platges de Barcelona, que a l’abril va amenaçar de no obrir cap xiringuito si el consistori no s’avenia a rebaixar-ne el cost. En aquest sentit, el director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha celebrat l'”acord ‘in extremis'” perquè “salva l’activitat econòmica, els llocs de treball i la imatge i bon funcionament del litoral barceloní”.