DAVID SANROMÀ, exalumne de l'Escola de Pastors de Catalunya "Sóc d'aquí del barri de Gràcia, de Barcelona. A l'hivern treballo en una casa de pagès, a França, cuidant vaques, i llavors a l'estiu me'n vaig a fer de pastor, quatre o cinc mesos, pastor de muntanya d'estiu." MARIA ABADIAS, exalumna de l'Escola de Pastors de Catalunya "Vaig fer un màster d' Agricultura ecològica i a partir d'allà va ser on vaig veure l'oportunitat de tornar a posar en marxa una finca familiar" DAMIÀ GIBERNET, exalumne de l'Escola de Pastors de Catalunya "No tinc clar si m'hi acabaré dedicant en aquest sector, o no. Sí que tinc clar de posar l'esma en tot el que faci falta. Sobretot en això que dèiem, a ajudar que el ramat aquest sigui una realitat a Collserola, per suposat." DAVID SANROMÀ, exalumne de l'Escola de Pastors de Catalunya Problema número u i grandiós és l'accés a la terra. Va molt buscada i llavors la gent jove, el problema que ens trobem és aquest, que no podem accedir a la terra perquè ja està tota ocupada." MARIA ABADIAS, exalumna de l'Escola de Pastors de Catalunya "El preu del xai i del cabrit no ha pujat en 10 o 15 anys; però, en canvi, sí que han pujat els preus dels cereals, amb la qual cosa, el pinso és molt car. El gasoil també... No es valora la feina del sector primari, tant del pastor com del pagès." DAMIÀ GIBERNET, exalumne de l'Escola de Pastors de Catalunya "Penseu que netejar els boscos amb ramats és mes barat que fer-ho amb màquines. S'estalvien diners. I, a més a més, millorem l'entorn i produïm aliments." DAVID SANROMÀ, exalumne de l'Escola de Pastors de Catalunya "És molt important tenir bestiar que netegi el sotabosc. Vol dir que teòricament hi haurà menys risc d'incendi forestal." DAMIÀ GIBERNET, exalumne de l'Escola de Pastors de Catalunya "No un ramat, n'hi ha d'haver molts! I ha de ser un treball que la ciutat recompensi adequadament."
El David Sanromà va ser alumne de la primera promoció de l‘Escola de Pastors de Catalunya, el 2009. Tot i que actualment és assalariat i treballa a França a l’estiu cuidant ovelles, l’objectiu és tenir ramat propi. És un projecte que començarà, de ben segur, amb una altra alumna de l’escola, la Maria Abadias. Biòloga de formació, Abadias va cursar un màster d’Agricultura Ecològica i va “veure l’oportunitat de tornar a posar en marxa una finca familiar” a la Garrotxa, a la Vall del Bac. L’objectiu és fer-ne un projecte que integri la ramaderia, la producció de formatges i el turisme rural.
Un ofici vocacional
Les dones que regeixen l’Escola de Pastors de Catalunya filtren l’entrada dels alumnes, i busquen persones amb interessos molt clars per dedicar-se a un ofici que, a la pràctica, és molt dur i exigent. A més de les dificultats per accedir a la terra, com critica el David Sanromà, la Maria Abadias puntualitza que no es valora la feina del sector primari, ni dels pagesos ni dels pastors. Mostra d’això, explica Abadias, és que “el preu del xai i del cabrit no han pujat en 10 o 15 anys” però sí que ho han fet els preus dels “cereals, amb la qual cosa, el pinso és molt car” i el preu del gasoil.
La clau per reduir incendis
Fa tot just un mes, el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, va anunciar a BTV la incorporació d’un nou ramat a la serra de Collserola amb la intenció de reduir els incendis. Aquesta idea, aplaudida pels tres joves pastors, de moment encara és al tinter. El Damià Gibernet, que ha fet les pràctiques de l’escola amb els pastors que ajuden a netejar el sotabosc a Sant Boi de Llobregat, afirma que de ramats “n’hi ha d’haver molts! I ha de ser un treball que la ciutat recompensi adequadament.” De fet, Gibernet ha explicat que “netejar els boscos amb ramats és més barat que fer-ho amb màquines. S’estalvien diners. I, a més a més, millorem l’entorn i produïm aliments”.