És la imatge de la ressaca de Sant Jordi. Prestatgeries buides i d'altres de desendreçades expliquen l'èxit de la diada. Avui, però, cal treballar per posar ordre a un dia de descontrol literari. JORDI CERVERA, responsable de Casa del Llibre "Habituem els espais a la normalitat, i aquest sobreestoc el retornem a les editorials. Adaptem l'estoc a les properes setmanes, en un mes més tranquil que és el maig." Però l'efecte Sant Jordi no acaba el 23 d'abril. Les cues encara no han desaparegut i els clients continuen buscant les últimes novetats. L'èxit de vendes han estat sense cap mena de dubte els títols de Gabriel García Márquez. A La Formiga d'Or es van proveir d'una remesa extraordinària de més de 100 exemplars. Una comanda que ha estat del tot necessària. BERNAT FÀBREGAS, gerent de Happy Books - La Formiga d'Or "De García Márquez vaig vendre'n 75 de 'Cien años de soledad', dels altres, aproximadament uns 25 de cada." De la resta de títols n'han demanat un 30% més expressament per a la diada, un terç dels quals es retornaran a les editorials. I l'altre element indispensable del Sant Jordi són les roses, que avui encara llueixen a tots els aparadors. En aquesta floristeria de l'Eixample no han tingut gaire estoc sobrer, i es refien de vendre-les en els propers dies. JORDI FERRAN, propietari de Ferran Florista "Hi ha uns dos o tres dies abans de Sant Jordi, i hi ha dos o tres dies després. Sant Jordi durarà fins passat el cap de setmana de la Mare de Deu de Montserrat." En aquesta altra floristeria, en canvi, aprofiten les flors que no s'han venut durant el Sant Jordi per fer altres productes. RICARD CODINA, encarregat de Flors Navarro "Ho aprofitem per fer centres d'hotels, centres de restaurants. Després fem rams per a la venda per al mateix dia i tot això ens va bé. Sempre tenim de més per no haver d'esperar que el mercat ens obri per vendre." Tot plegat per no haver de llençar cap flor. Tot i així, ahir aquesta floristeria en va vendre entre un 10 i un 12% menys que l'any passat. Els principals enemics, diuen, són les parades espontànies de carrer.

La diada de Sant Jordi és una jornada intensa sobretot a les llibreries i a les floristeries, però la feina no s’acaba el 23 d’abril. L’endemà “cal reorganitzar la botiga després del caos”, asseguren tant llibreters com floristes.

Pel que fa a les roses després de Sant Jordi se segueixen venent durant tres o quatre dies més, segons Jordi Ferran, propietari de la floristeria Ferran, a l’Eixample. Ell es refia d’acabar venent l’escàs estoc que li queda perquè “la venda s’allarga fins al pont de la Mare de Déu de Montserrat.”

A la floristeria Navarro, en canvi, les roses sobreres de seguida les utilitzen per fer “centres de taula per a restaurants, rams per al mateix dia o bé pètals per a casaments.” Tot plegat per no haver de llençar material.

I a les llibreries aquest dijous ha seguit sent un dia de molt moviment però sobretot ha tocat endreçar les prestatgeries i fer inventari de l’estoc que cal retornar a les editorials. A Happy Books – La Formiga d’Or van fer una comanda extraordinària d’entre un 20 i un 30% de títols per a la diada i d’aquests, calculen retornar-ne el 10%.

La remesa més important se l’ha endut l’obra de Gabriel García Márquez, de la qual van demanar uns 500. A la Casa del Llibre, al passeig de Gràcia, han venut gairebé tots els exemplars que havien preparat per a Sant Jordi.