Un 16,6 % dels joves entre 18 i 34 anys han patit depressió durant la pandèmia. Són xifres d’un estudi fet per l’Hospital Sant Joan de Déu que evidencien com aquesta franja d’edat és la que concentra més casos d’ansietat i transtorns mentals, vinculats al confinament i l’aïllament social per la covid. Tradicionalment, la franja de majors de 50 anys era la que més en patia.

Especialment preocupant és l’increment de les autolesions i els intents de suïcidi entre els adolescents. Les urgències mentals pediàtriques han crescut a Sant Joan de Déu un 75 % respecte al 2019. Només en aquest centre atenen cada dia entre 22 i 24 menors per problemes de salut mental, la majoria entre els 12 i els 18 anys, segons ha explicat en una compareixença la psiquiatra infantil i juvenil Montserrat Dolz, cap de l’Àrea de Salut Mental de l’hospital.

Augment dels trastorns alimentaris entre els joves

La pandèmia també ha fet créixer els casos de trastorns alimentaris entre els menors. “Tots els missatges als joves que havien d’estar fent esport i dieta equilibrada han provocat l’aparició de casos d’anorèxia i bulímia, especialment entre els adolescents més perfeccionistes”, ha explicat Joan Domènech, un dels autors de l’estudi. En aquest cas, les consultes han augmentat un 25 % per trastorns de conducta alimentària.

La soledat afavoreix la depressió

En aquest exhaustiu estudi sobre la depressió, els investigadors Josep Maria Haro i Joan Domènech han conclòs que la soledat multiplica per cinc les probabilitats de tenir depressió. Hi ha també altres factors de risc com el baix suport social, els problemes financers i el sedentarisme.

De fet, aquest treball confirma que les persones amb problemes econòmics tenen més del triple de possibilitats de patir depressió. Una situació financera que s’ha agreujat en pandèmia, però que és modificable. “Són factors que si hi actuem per corregir-los, aquesta persona millorarà”, detalla Haro.

Creixen un 600 % les cerques a internet sobre salut mental

El treball de recerca sobre la salut mental en pandèmia s’ha fet entrevistant 5.000 persones de quatre països. El tema preocupa cada cop més la població, com queda provat amb les cerques fetes a internet sobre trastorns mentals, els quals han crescut un 600 % després de dos anys de pandèmia.

Per fer front a aquest escenari, Sant Joan de Déu ha posat en marxa el portal SOM Salut Mental 360, una plataforma digital amb recursos i entrevistes amb professionals sanitaris per informar sobre els diferents trastorns mentals i acompanyar els pacients.