Santi Vidal amb l'advocada

(ACN) Una de les defenses dels investigats per l’1-O al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona demanarà la nul·litat de la causa perquè el cas no hauria d’haver recaigut en el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, que va morir el novembre passat. Per això i pel seu suposat biaix ideològic, l’advocat Ramon Setó considera que l’adjudicació de la causa a Ramírez Sunyer va ser irregular, i per aquests motius presentarà avui un incident de nul·litat davant del mateix jutjat i un recurs governatiu davant de la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso.

En aquest segon cas, l’advocat considera que s’hauria d’haver exclòs el magistrat tenint en compte les normes de repartiment segons la qual la querella contra Santi Vidal -l’origen d’aquesta causa- podia recaure en qualsevol dels 33 jutjats d’instrucció de Barcelona excepte el que surt de la guàrdia o el que hi entra en el moment en què es presenta l’escrit. En aquest sentit, la denúncia contra Vidal es va presentar el divendres 27 de gener del 2017, dia en què el jutjat de guàrdia era el 9 i el 13 n’agafava el relleu de cara a dissabte, segons el recurs governatiu presentat per Setó.

La tesi de la defensa és que la causa es va assignar a dit a Ramírez Sunyer per ser home de confiança del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, del qual cal recordar que poc abans de la seva mort li va agrair públicament “canviar el rumb de la història”.

Una quarantena d’investigats

La causa es va iniciar el gener del 2017 arran d’unes conferències de l’exmagistrat Santiago Vidal que va derivar en la primera causa general contra el procés. Concretament, s’investiguen els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre i hi ha una quarantena d’investigats.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Resum de les causes judicials obertes arran de l’1-O” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/mobilitat/barcelona-2019-normativa-canvis/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La majoria són alts càrrecs de diverses conselleries, com ara Josep Maria Jové, mà dreta de Junqueras, o Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda, detinguts el 20 de setembre del 2017 en una macrooperació policial que va ordenar aquest jutjat.