L’Ajuntament ha començat a revisar els equipaments municipals per prevenir que s’hi puguin cometre abusos sexuals i els maltractaments a menors. Els primers han estat els centres esportius municipals, els casals infantils, les ludoteques i els centres oberts. L’objectiu de la iniciativa és que aquests espais siguin el màxim segurs possibles. El consistori valorarà introduir canvis als edificis i ubicarà cartells explícits de prohibició de fer fotografies als vestidors dels gimnasos. I si s’escau, col·locarà càmeres als passadissos.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista amb el comissionat Miquel Àngel Essomba” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/essomba-abusos-menors-entrevista/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
Una altra proposta per garantir la seguretat dels menors és habilitar espais de recollida i comiat dels infants en els centres esportius. També s’ha previst comptar amb personal específic que tingui cura d’ells a la recepció i als vestidors. Els propers centres que passaran una inspecció i augmentaran les mesures de protecció seran les biblioteques, els centres cívics, els casals de barri i els equipaments juvenils.

Nous equipaments dissenyats per evitar abusos i maltractaments

Els futurs equipaments que es construeixin a la ciutat es faran d’acord amb els criteris arquitectònics per prevenir els maltractaments i els abusos. Un exemple n’és la nova Escola Bressol Municipal Aurora, al Raval. Segons Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació, Infància i Joventut, en el centre “els canviadors estan a la vista i es preserva la intimitat dels menors per tal que cap adult no en faci un ús inadequat”.

Cursos per formar a professionals en aquesta matèria

Durant el 2018 s’han format fins a 50 persones que treballen en equipaments esportius i centres destinats a la infància. L’objectiu és que coneguin els protocols per prevenir possibles abusos sexuals i maltractaments, i donar l’atenció pertinent en cas de tenir coneixement d’un. Durant el primer trimestre del 2019 passaran pels cursos 125 responsables més d’equipaments.

Totes aquestes mesures que promouen la protecció dels menors en aquesta matèria han sortit del treball de la taula interinstitucional per a la prevenció de l’abús sexual infantil en què participen l’Ajuntament, la Generalitat i diversos institucions que tenen cura dels infants. Aquest grup de treball es va crear a principis del 2018.