Rei a l'entrega despatxos 2018

L’acte d’entrega dels despatxos a la nova promoció de jutges s’ha traslladat de Barcelona a Madrid per primera vegada des de l’any 1997. L’acte, en què assisteix el rei Felip VI, s’ha celebrat durant més de 20 anys a la ciutat perquè és on hi ha la seu de l’Escola Judicial, però aquest any per primer cop s’ha fet aquest dimarts al matí a Madrid.

El motiu, segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), és la commemoració del 40è aniversari de la Constitució i del 25è aniversari d’aprovació de la llei que va atribuir al CGPJ la formació dels jutges. La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, en una entrevista a Europa Press, ha considerat un “gran error” el trasllat de l’acte a Madrid. “És molt desencoratjador per als que treballem aquí i que estimem l’escola. I jo crec que, si s’ha produït, hauria de ser una circumstància única i l’any que ve s’haurien de tornar a donar aquí”, ha dit Caso. La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en nom de jutges i fiscals que exerceixen a Catalunya, també va expressar al desembre la seva “profunda decepció” per la decisió, en un acord aprovat per unanimitat.

La Constitució “empara a la vegada que limita” el poder polític

A més del president del Suprem Carlos Lesmes i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, l’acte l’ha presidit el rei Felip VI. A les portes del judici de l’1 d’octubre, el monarca ha alertat que la Constitució “empara però alhora limita” el poder polític i ha demanat que es respectin les decisions judicials.

L’any passat, l’acte es va celebrar a L’Auditori en un acte solemne en què va assistir el monarca; el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos; l’exministre de Justícia Rafael Català, i la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, entre altres personalitats. L’entrega de despatxos es va fer en plena investigació del referèndum de l’1 d’octubre al Suprem i ja amb polítics en presó preventiva. De fet, a l’acte hi va assistir el jutge instructor Pablo Llarena perquè és el marit de la directora de l’Escola Judicial.