Ja fa 12 anys del tràgic accident que va commocionar el cos dels Bombers de Barcelona. El 26 de febrer del 2010 José Garrido, de 28 anys, va morir durant el rescat d’un nen en una estació transformadora al número 116 de la rambla de Guipúscoa, al barri de la Verneda i la Pau. Estava en desús, en un solar abandonat, però encara generava corrent elèctrica. Al noi, de 13 anys, li va caure una pilota dins del forat i, quan la intentar recollir, s’hi va quedar atrapat. Garrido va patir una forta descàrrega elèctrica en intentar treure’l d’allà i va morir. El nen va resultar ferit molt greu i un altre bomber també va patir cremades.

En el moment de l’accident, els Bombers de Barcelona desconeixien que en aquell punt hi havia una estació transformadora i, fins que no es va produir el sinistre, no es va demanar a Endesa que en tallés el subministrament elèctric.

El punt on es va produir l’accident l’any 2010

El cas no va arribar a judici

El cas es va investigar i el jutge va imputar el propietari del solar on estava l’estació elèctrica per no haver tancat correctament l’accés al recinte. També Endesa, responsable de la instal·lació. La companyia, però, va aconseguir evitar anar a judici i va acceptar indemnitzar les víctimes.

A través de la seva asseguradora va pagar prop de dos milions d’euros a la família del bomber mort i també a la del nen, que va quedar incapacitat de per vida.

Acord per dedicar-li un espai públic

L’accident va suposar un cop fort per als Bombers de Barcelona i també per als veïns de la Verneda, que dies després dels fets, van retre homenatge a les víctimes. El desembre del 2010 la Ponència de Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona va acordar assignar a un espai públic el nom de José Garrido. Aquest divendres, més de 12 anys després, s’ha fet la descoberta de la placa molt a prop d’on va perdre la vida.