Barcelona ha dedicat un carrer al bomber José Garrido, que va morir després d’intentar rescatar un nen a la Verneda el 26 de febrer del 2010, quan tenia 28 anys. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, i el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, han descobert la placa amb el seu nom, molt a prop del solar on es va electrocutar, concretament a un tram de carrer de nova creació (arran del pla Cobega) entre la rambla de Guipúscoa i el carrer de Binèfar.

Diuen que ningú no es mor mentre perdura en la memòria d’algú altre i aquest carrer mantindrà el meu germà viu en el nostre record
Imma Garrido, germana de José Garrido

També hi ha hagut representació dels Bombers de Barcelona, amb el cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, al capdavant i companys de José Garrido. L’acte ha estat conclòs per la seva germana, Imma Garrido, que ha agraït l’homenatge: “Diuen que ningú no es mor mentre perdura en la memòria d’algú altre i aquest carrer mantindrà el meu germà viu en el nostre record i a través de la història”. El desembre del 2010 la Ponència de Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona va acordar assignar a un espai públic el nom de José Garrido, però no ha estat fins 12 anys més tard que s’ha acabat duent a terme.

Ada Colau, a l’acte d’homenatge al bomber José Garrido

12 anys de la mort de Garrido després d’electrocutar-se

El tràgic accident es va produir al solar que havia ocupat l’antiga fàbrica embotelladora Cobega a la rambla de Guipuscoa el 26 de febrer del 2010, fa 12 anys. A un noi de 13 anys li va caure la pilota dins el recinte i hi va entrar per sota d’una tanca per recuperar-la. Un cop a dins va caure en un forat en què hi havia una estació transformadora de mitjana i baixa tensió soterrada que, malgrat estar en desús, encara generava corrent.

Per sortir del forat, el noi va col·locar una escala de ferro que va trobar, amb la mala sort que va tocar un cable. Això li va causar un xoc elèctric que li va provocar cremades al 40 % del cos. Els bombers, quan hi van arribar, van intentar socórrer-lo. No sabien que hi havia l’estació transformadora i, en tocar la mateixa escala, el bomber José Garrido es va electrocutar. Va ser llavors quan es va trucar a la companyia elèctrica per tallar el subministrament elèctric per poder rescatar el noi. Garrido va ser ingressat a l’Hospital Vall d’Hebron, on va morir de matinada en no superar les ferides.

El cas no va arribar a judici

El cas es va investigar per la justícia, però el propietari del solar no va acabar seient al banc dels acusats. Va arribar a un acord per indemnitzar les famílies. El noi va quedar incapacitat de per vida.