noms dones carrers barcelona

La Ponència del Nomenclàtor ha aprovat 21 noms nous per a carrers, places i jardins de la ciutat. D’aquests, nou tindran nom femení: dos en carrers que canviaran de nom i cinc en places de nova creació. Les noves denominacions es refereixen a dones representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista i també de la cultura de la ciutat.

Els noms nous de dona seran: plaça de Valerie Powles (Sants-Montjuïc), plaça de Rosa Galobardes i Alsina (Horta-Guinardó), plaça de Ramona Fossas i Puig (Horta-Guinardó), plaça de Lolita Torrentó i Prim (Sant Martí), plaça d’Angelina Trallero i Bullich (Sarrià-Sant Gervasi), plaça de Francesca Vergés i Escofet (Sant Andreu), plaça de Lluïsa Alba (Nou Barris), carrer de Felícia Fuster i Viladecans (Ciutat Vella) i carrer de Josefa Vilaret (Ciutat Vella).

Només un 8 % de Barcelona té nom de dona

D’aquesta manera, la Ponència del Nomenclàtor vol avançar en la feminització del nomenclàtor de la ciutat, que ara mateix només suposa un 8 % del total de noms de carrers de Barcelona. A més, també s’han aprovat dos canvis perquè s’afegeixi el gènere femení en noms que fins ara només feien referència al gènere masculí. Es tracta de la placeta de les Àvies i els Avis (Nou Barris), fins ara placeta dels Avis; i el Parc de les Treballadores i els Treballadors de la Maquinista, abans Parc de la Maquinista (Sant Andreu).

Bohigas tindrà representació a la Barceloneta

També s’homenatjarà l’arquitecte urbanista barceloní, Oriol Bohigas, que va morir l’any passat als 95 anys. El nomenclàtor ha aprovat canviar el nom del passeig Marítim de la Barceloneta per passeig Marítim Oriol Bohigas. L’arquitecte va projectar la gran transformació urbanística que va significar l’obertura de Barcelona al mar. Entre els seus projectes, destaquen la Vila Olímpica i el Port Olímpic, i l’edifici Disseny Hub a la plaça de les Glòries.

El procés de canvis de nom, però, no finalitza aquí. Tot i que l’informe favorable de la Ponència és un tràmit imprescindible per fer efectiva la denominació d’un espai públic, cal que el consell plenari del districte corresponent es posicioni. Finalment, tot el procés culmina amb el corresponent decret d’alcaldia.