El tinent coronel de la Guàrdia Civil i cap de la Policia Judicial a Catalunya, Daniel Baena, nega que sigui ni usuari ni propietari del perfil de Twitter Tácito, associat al compte @maquiavelo1984. Preguntat per la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva al judici del procés, ha assegurat que “hi ha hagut una associació amb aquest compte”, però ha rebutjat que sigui cert. Assegura, a més, que no hi tenia accés ni la va utilitzar.

De fet, el tinent coronel ha dit que ja “s’ha desmentit” tant a la premsa com al Congrés dels Diputats i al Senat. Ha argumentat que la confusió es va donar perquè sí que seguia aquest usuari. “Com que soc llicenciat en ciències polítiques seguia gent politòloga”, ha dit.

L’advocat de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde, també li ha preguntat si havia publicat la mateixa foto de perfil de Tácito al seus comptes personals de Facebook i Instagram. En concret sobre Instagram, ha dit que “no ho recordo, crec que no”, i ha afegit que “tinc moltíssimes fotos, pot ser que n’hagi utilitzat algunes extretes d’internet, però aquesta concretament no ho sé, crec que no”.

Les defenses volen provar amb la declaració de Baena si darrere el compte de Twitter hi ha el tinent coronel, ja que era un usuari des del qual es carregava contra l’independentisme. Per això, l’advocat de Junqueras i Romeva va demanar com a prova pericial rastrejar aquest compte. Ara bé, el tribunal no va accepta-ho i, per tant, no ho valorarà.