Dues dones de perfils molt diferents donaran nom a dos espais de trobada nous generats al districte de l’Eixample. D’una banda, la placeta sorgida de la pacificació de la cruïlla entre els carrers de Tamarit i del Comte Borrell, davant del Mercat de Sant Antoni; i de l’altra, la zona d’accés a l’Hospital Clínic pel costat de Villarroel.

Conxa Pérez, tota una llibertària

El nom de Conxa Pérez el va proposar la Vocalia de Dones de l’Associació de Veïns de Sant Antoni per homenatjar l’activista llibertària.

Conxa Pérez (1915-2014) va néixer a les Corts, filla de família obrera. No va poder anar regularment a l’escola i als 13 anys va començar d’aprenent en una fàbrica de gèneres de punt. Aviat va participar en el sindicat i va anar formant la seva ideologia llibertària. La consellera de Memòria Històrica, M. Carme Méndez, explica que va ser una lluitadora del seu moment. Pérez va defensar el dret de les dones a la República i de jove va combatre les injustícies, influenciada per l’entorn familiar proper a la CNT. Durant un temps va haver d’exiliar-se a Argelers.

Ara se la recordarà posant el seu nom a la nova placeta situada al carrer de Tamarit amb Comte Borrell, a tocar del Mercat de Sant Antoni, on la Conxa va obrir una botiga de roba interior quan va tornar de l’exili.

Aleixandre, una ginecòloga pionera

Maria Concepció Aleixandre (València, 1862 – 1952) també entrarà al nomenclàtor de la ciutat. Va ser de les primeres dones a cursar medicina a la Universitat de València i també una ginecòloga pionera i gran divulgadora de la salut de les dones. De família benestant, era la tia del poeta Vicente Aleixandre. M. Carme Méndez explica que va ser la primera que va entrar al col·legi de ginecòlegs.

La zona d’accés a l’Hospital Clínic pel costat de Villarroel portarà el nom d’aquesta ginecòloga valenciana, que va defensar els drets de les dones a finals del segle XIX i a la primera meitat del segle XX.