Nextdoor

 i ¿Tienes Sal? són dues noves xarxes socials que han arribat a la ciutat per fomentar la relació entre els veïns. Anant a la feina, tornant a casa o simplement passejant, moltes persones caminen amb el mòbil a la mà i consultant les xarxes. Aquestes plataformes han facilitat la comunicació a distància, però també han perjudicat el contacte més proper entre veïns. Els impulsors d’aquestes dues plataformes volen recuperar l’esperit de barri que, diuen, s’ha anat perdent amb el temps.

Tot i l’impacte de grans plataformes com Facebook, Twitter o Instagram, Barcelona s’ha caracteritzat fins ara pel seu teixit veïnal i associatiu. Per això, aquestes xarxes socials de barri han volgut apostar per aquesta ciutat.

8.000 usuaris registrats a ¿Tienes Sal?

¿Tienes Sal?

va néixer al setembre i, dos mesos després, hi ha 8.000 usuaris registrats a Barcelona. Sònia Alonso, cofundadora d’aquesta aplicació mòbil, assegura que el projecte ha tingut molt bona acollida. Això sí, deixa clar que les grans xarxes socials no són cap competència.

“Altres xarxes socials com Facebook o Instagram el que fan és tancar-nos més a les nostres bombolles, només mirar  la pantalla i no mirar el voltant. El que volem és trencar el gel i que la gent comenci a mirar el que passa al voltant, que es comenci a relacionar amb la gent.”

En aquesta xarxa social, Barcelona està dividida en 130 veïnats. D’aquests, la meitat estan oberts. Previsiblement, els veïns de tots els barris de Barcelona podran utilitzar activament aquesta aplicació abans que acabi l’any.

Nextdoor, una app amb origen a San Francisco

Nextdoor

va néixer l’any 2010 a San Francisco i, anys més tard, va apostar per Espanya. És la primera aplicació de l’estat espanyol que neix amb l’objectiu de crear comunitat entre els veïns de zones concretes. Joana Caminal és responsable de Nextdoor a Espanya i defensa que les xarxes socials afavoreixen la comunicació a distància, però també contribueixen a l’aïllament de la societat.

“Les xarxes socials volen connectar-te amb tot el món. Aquí tornem al revés: volem que la gent torni a tenir contacte amb la gent del barri, amb el teu dia a dia al carrer, amb la teva gent del voltant. Volem que l’usuari tingui més fàcil conèixer els seus veïns, demanar ajuda, oferir-la…”

A diferència de ¿Tienes Sal?, Nextdoor ja està present a tots els barris de la ciutat.

Responsable de Nextdoor a Espanya

Un curtmetratge i un pessebre vivent

Un cop l’usuari es registra en una d’aquestes dues aplicacions, pot posar-se en contacte amb els veïns que viuen a prop de casa seva. Els veïns poden promocionar els seus comerços, quedar per sortir a passejar els gossos o inclús posar-se d’acord per rodar un curtmetratge. Aquestes aplicacions han aconseguit que els veïns s’organitzin per fer projectes.

El Joan Quiles volia fer una pel·lícula amb els veïns del seu barri i va decidir recórrer a una d’aquestes aplicacions per tirar endavant el projecte. Amb la seva publicació a Nextdoor, ha aconseguit reunir 40 persones que s’han distribuït els papers de guionista, actors, tècnics i dissenyadors, entre d’altres. La idea és que la gent participi en un projecte que no ha fet mai abans. La gravació es farà al Nadal.

Nextdoor també ha aconseguit que veïns d’Hostafrancs es posin d’acord per fer un pessebre vivent a Creu Coberta.