La tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, no ha pogut amagar el somriure aquest dilluns al matí quan ha visitat l’inici dels treballs de reforma de la Rambla. “Estem molt felices”, ha assegurat en explicar que aquestes són “unes de les obres més importants de la ciutat”. Sanz, a més, afirma que aquest projecte “ja no té marxa enrere, només pot anar endavant”. La intenció del consistori és poder encavalcar les cinc fases de la reforma, de manera que es puguin escurçar els terminis i acabar la transformació de tot el passeig abans del 2030.

De moment, la reforma de la Rambla ha començat per un primer tram, el més proper a Colom, a la part baixa del passeig, que s’allargarà 18 mesos. L’objectiu de les obres és obrir la Rambla al mar amb una zona d’estada a les Drassanes, i que el port de Barcelona deixi de ser una barrera. “Deixarem de veure Colom com una rotonda, cosa que permetrà establir una gran plaça que connecta la ciutat amb el port”, explica Sanz.

A banda de la transformació urbanística, però, el consistori també vol que sigui una espai cultural i de trobada. “Volem que aquesta sigui la Rambla de la cultura”, afirma Sanz. Una transformació que s’ha fet a partir d’un llarg procés participatiu amb els veïns, que el projecte executiu ha mantingut vigent. “Aquestes obres representen el compromís de l’Ajuntament amb unes rambles veïnals”, ha explicat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

Les obres de reforma de la Rambla comencen a la part baixa del passeig
Els treballs es faran entre el monument a Colom i el Portal de Santa Madrona

Itziar González: “El desig ciutadà canvia les coses”

Qui tampoc no pot amagar la seva felicitat és Itziar González, l’arquitecta de l’equip de Km-Zero que ha dissenyat la reforma del passeig. “El desig ciutadà canvia les coses i la comunitat rambles, les 500 persones que han format part del procés participatiu, estan fent possible canviar les coses”. L’exregidora creu, a més, que l’endarreriment en l’inici de les obres “ha anat a favor del projecte”. “El fet que sigui possible fa ressaltar allò que ens ha definit mundialment i que és la Rambla i reivindicar-ho com un espai ciutadà i de cultura és una gran revolta”, sentencia. González rebutja els qui vaticinen que la Rambla no té remei: “S’equivoquen, la Rambla s’ho mereix i té remei”.

El futur dels ocellaires: “L’única opció és que se’n vagin”

Sobre les parades dels antics ocellaires, Rabassa ha estat contundent: “Volem que no hi siguin”. El regidor explica que fa temps que es va acabar la concessió municipal, i que estan esperant que es tanqui tot el procés judicial que van obrir els paradistes. El consistori no vol l’oferta exclusivament turística que ofereixen aquests comerços al passeig. “L’única opció que hi ha és que se’n vagin”, sentencia Rabassa, que vol que el seu lloc l’ocupin “bancs i espais de trobada”.