Dia Mundial Cancer Mama

(ACN/Redacció). Les reconstruccions mamàries primàries després d’una mastectomia per procés oncològic es faran en un termini màxim de sis mesos (180 dies). És el compromís del Departament de Salut, que vol garantir l’equitat territorial en el temps d’espera per a la reconstrucció mamària, que fins ara no era homogènia. De mitjana, es triga prop d’un any a fer aquesta intervenció. Està previst que Salut aprovi l’ordre abans de finalitzar el 2022, perquè entri en vigor l’1 de gener del 2023.

Accelerar la reconstrucció pel benestar de les pacients

Per garantir una millor atenció de les dones que requereixen una reconstrucció mamària, s’ha creat un grup de treball format per professionals de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica i el CatSalut, que ja ha promogut i està treballant en diferents accions. Per exemple, incrementar en 131 sessions de quiròfan la contractació de les cirurgies de reconstrucció mamària fins al 31 de desembre. També es vol crear una tarifa major que bonifica la reconstrucció immediata i identificar les dones pendents de reconstrucció mamària, i categorització de les tècniques per incorporar al manual de codificació.

Un 60 % de reconstruccions immediates el 2021

Durant el 2021 es van fer 5.721 procediments quirúrgics per al tractament del càncer de mama, i el 26,76 % van consistir en una mastectomia total. D’aquests processos de mastectomia total, en el 60 % dels casos es va reconstruir la mama en el mateix temps quirúrgic (reconstrucció immediata). El procés de reconstrucció mamària pot suposar diverses intervencions quirúrgiques fins a la reconstrucció del complex arèola-mugró. A més, poden ser necessàries altres intervencions per simetritzar les mames, retocs o recanvis de pròtesis.

Un temps d’espera “llarg i dolorós”

Quan una dona té càncer de mama i li han de fer una intervenció per treure’s el pit, per a ella, el procés pot ser llarg i dolorós. Abans de l’operació, un comitè decideix si és possible fer la reconstrucció de la mama en el mateix procediment operatori. L’opció és cada cop més habitual, tot i que no sempre és possible. A vegades, per motius mèdics cal esperar un temps entre una operació i l’altra.