Ni rastre de la tradicional placa històrica del metro de la parada d’Urquinaona, concretament a la boca que hi ha a la cantonada entre la ronda de Sant Pere i el carrer de Bruc. Fa uns dies, usuaris van denunciar a les xarxes socials que les lletres d’aquesta peça modernista havien desaparegut de la part posterior, i com ha pogut comprovar betevé, no s’han reposat. Fonts de TMB han confirmat que “en unes setmanes la rèplica de la placa ja estarà col·locada”.

marquesina metro urquinaona
metro urquinaona marquesina tradicional

Els arcs de ferro i les plaques decoraven les entrades a les boques de metro de la ciutat. Es van col·locar el segle passat, a partir dels anys 20, i a poc a poc han anat substituint-se perquè estaven en mal estat i perquè els elements històrics incomplien els paràmetres tècnics i de seguretat. Per aquest motiu, s’han anat substituint per instal·lacions més modernes.

La parada del Liceu va eliminar les plaques antigues

El 2005, amb les obres de modernització de l’estació de metro del Liceu, es van retirar les plaques històriques amb el cartell imprès amb la paraula “metro”. En aquest cas també hi havia l’arc de ferro que subjectava la placa, una de ben diferent a la d’Urquinaona. Després de la reforma, els únics elements històrics que van quedar van ser les baranes i el símbol GMB (Gran Metropolità de Barcelona).