Els primers ocellaires van ocupar el tram central de la Rambla l’any 1855. Durant més d’un segle i mig s’hi van vendre ocells i altres espècies i fins i tot aquestes parades van donar nom al passeig, que es va anomenar la Rambla dels Ocells.

A finals de la dècada del 2000 membres del grup ecologista Rambles Ètiques i diversos veïns van denunciar els venedors per llençar animals morts a les deixalles. Van explicar que en vint dies s’havien trobat fins a restes de 180 animals i que s’incomplien 17 articles de Llei catalana de protecció dels animals i 4 de l’ordenança municipal. Això va motivar que el govern de Jordi Hereu els retirés la llicència a finals del 2009 en compliment de la normativa. 

Ocellaires de la Rambla

Els socialistes van signar llavors un conveni amb els ocellaires per reconvertir aquests negocis. De les 11 parades 9 es van reconvertir en botigues de records i productes d’elaboració artesana entre el 2010 i el 2011, i les altres dues ho van fer dos anys més tard. Entremig el consistori va anunciar l’anul·lació de la reconversió de les parades i el seu posterior tancament, fet que va fer que els paradistes intensifiquessin les seves accions reivindicatives.

Establiments polèmics abans i després de la reconversió

Quan Xavier Trias va entrar al govern municipal ja va anunciar que un dels objectius del seu mandat seria retirar aquests establiments amb la intenció d'”esponjar” la Rambla.  Finalment l’any 2014 va aprovar el Pla especial d’ordenació de la Rambla per fer desaparèixer aquests 11 negocis reconvertits amb l’argument que les antigues parades d’ocellaires no responien al principi pel qual van obtenir concessió.

Com a pas simbòlic, el consistori va desmuntar la parada que Turisme de Barcelona tenia en concessió. El pla blindava les 16 parades actuals de floristes i també tots els quioscos de premsa. La batalla judicial durant aquests anys ha impedit que es fes efectiva la mesura. Amb el govern de Colau, aquests comerços també estan al punt de mira. El govern dels comuns va aprovar el 2016 un pla d’ordenació de la Rambla amb l’objectiu d’eliminar-los.