(ACN) Un equip de la Universitat Rovira i Virgili (URV) investiga maneres d’introduir els insectes en la nostra dieta. Es tracta d’uns animals amb un alt contingut en proteïnes que podrien servir com a complement alimentari. Els productes que ja hi ha al mercat principalment estan destinats a esportistes d’elit però la voluntat és estendre’ls a tota la població. Una de les claus és que en els aliments no es percebi la presència dels insectes, ja que causen repulsió a molta gent. Per aquesta raó els cucs i els escarabats es converteixen en pols, que es combina amb altres ingredients per crear una massa com una galeta a través d’una impressora 3D. La intenció és crear una empresa d’aquí a un parell d’anys i comercialitzar els aliments.

L’equip de Sílvia de Lamo, professora agregada al Departament d’Enginyeria Química, estudia com pot canviar la composició química dels insectes en funció de l’alimentació que reben. De Lamo assegura que “no tots els insectes tenen el mateix contingut de lípids i micronutrients com el calci, el zinc i el ferro”. A més, remarca que també cal saber en quina fase metamòrfica es poden menjar. La científica concreta que els continguts de proteïna són “bastant elevats, cap al 50 %”, el que es pot traduir en uns 25 grams de cada 100. Considera que “pot ser un producte molt indicat per als esportistes, i està pensat per substituir els productes basats en proteïna làctica”.

De fet, la introducció d’aquests aliments ja ha començat. En alguns supermercats es pot trobar pols d’una varietat de cuc per condimentar, i en països com Holanda la gamma de productes i la investigació és més àmplia. Fins i tot ja hi ha granges d’insectes destinats al consum humà. De Lamo reconeix que aquí s’és en un estadi inferior, però la voluntat és créixer. Una de les maneres de fer-ho és a partir de la innovació en el disseny dels productes.

Galetes en forma de papallona o de llangardaix

Sílvia de Lamo explica que a la URV creen “formulacions noves basant-se en un insecte per veure si realment” es poden “crear fórmules atractives”. A més, la investigadora creu que les impressores 3D s’estendran a les llars i faran les funcions de robot de cuina, fet que permetrà crear aliments personalitzats. Assegura que “com que hi ha un cert rebuig al consum d’insectes, si el producte” en conté el polsim” li poden donar una “forma atractiva” o “un toc cruixent” a través de la impressió per capes. Pensant en el comprador final, cuinen galetes amb forma de papallona o de llangardaix.