Trasplantament de ronyó a l'Hospital del Mar

(ACN) El trasplantament de donants d’edat molt avançada és millor opció per als pacients amb insuficiència renal crònica que mantenir-se en tractament de diàlisi. Així ho demostra un estudi de metges de l’Hospital del Mar i de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) publicat a la revista ‘Transplantation’, que ha analitzat les dades del Registre de malalts renals de Catalunya, amb tots els pacients en teràpia substitutiva (diàlisi o trasplantament).

La doctora María José Pérez Sáez, metgessa adjunta del Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, destaca que el treball mostra que “amb un trasplantament d’un ronyó procedent d’un donant de més de 80 anys a un pacient de més de 60, s’aporta un benefici en supervivència”.

El treball revela que el risc de morir durant el primer mes després del trasplantament és més alt que seguir amb diàlisi. Tot i això, a llarg termini, aquesta opció ofereix una millor supervivència, fins a assolir un benefici clar al cap de 12 mesos de la cirurgia.

Les dades refermen l’aposta pel trasplantament que en altres països es descarta per l’edat avançada dels donants. El director de l’OCATT, el doctor Jaume Tort, subratlla la “importància d’aquests estudis per avaluar la qualitat i la seguretat de les pràctiques relacionades amb el trasplantament d’òrgans i, d’aquesta manera, garantir els bons resultats, sobretot per als pacients molts grans en la llista d’espera”.

En l’estudi s’han analitzat dades de 2.585 persones de més de 60 anys en tractament renal substitutiu incloses en el Registre de malalts renals de Catalunya, en la llista d’espera per a un trasplantament renal entre els anys 1990 i 2014. D’aquestes, 128 van rebre un ronyó d’un donant de més de 80 anys. Es tracta de la sèrie més gran de donants de més de 80 anys publicada en la literatura científica.

40 anys del primer trasplantament de ronyó a l’Hospital del Mar

L’estudi de l’Hospital del Mar coincideix amb el 40è aniversari, aquest 2019, del primer trasplantament de ronyó que s’hi va fer. Des de llavors n’han dut a terme un total de 1.432. En aquests moments, hi ha 163 persones en llista d’espera i, davant aquesta xifra, la possibilitat del trasplantament de donant viu cobra una especial importància. Les dades també diuen que set de cada 10 receptors són homes, mentre que entre els donants gairebé el 70 % són dones.