Els socorristes de les platges de Barcelona estan posant a prova un nou model de torre de vigilància que substituirà, amb tota probabilitat l’estiu vinent, les cadires que tenen des de fa 30 anys. La nova torre es va instal·lar en fase de proves a principis de juny a la platja de Sant Miquel, després es va traslladar la mateixa torre a la de Sant Sebastià i, actualment, es troba a la platja del Bogatell.

Es tracta d’una mena de caseta, robusta i amb sostre, que, segons el secretari general de CGT Socorristes Barcelona, Salvador Zettelmann, els protegeix més del sol que no pas les cadires amb què han treballat fins ara.

“És una estructura que millora molt la qualitat de la vigilància i la seguretat del socorrista, a més de ser una reivindicació que fem des de fa anys”

Durant els mesos d’estiu, la plantilla està elaborant un informe amb les deficiències que, segons ells, hi ha a la torre de prova amb la intenció que les estructures definitives incorporin millores. Un dels problemes principals que hi troben és la manca d’aïllament i ventilació, que, en dies de molta calor, fa pràcticament “impossible” que es pugui estar a l’interior de la cabina, la qual els protegeix dels rajos ultraviolats.

Precisament, la sobreexposició solar és un dels riscos que més pateixen, segons el col·lectiu, en cas de no tenir el material adequat. L’estiu passat van arribar a mobilitzar-se en rebuig a un prototip de cadira que els havia proposat l’AMB però que no s’ajustava a les condicions mínimes que ells demanaven.

Cadires socorristes antiga
Fotografia de les cadires actuals que utilitzen els socorristes de Barcelona

Fins al moment, aquest any el balanç dels treballadors és positiu i, segons el compromís signat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’estiu que ve hi haurà torres a totes les platges barcelonines si després de la prova pilot d’aquest estiu la plantilla hi dona el vistiplau. De fet, és una estructura que els socorristes havien estat exigint anys enrere però que, fins ara, l’AMB no els havia facilitat.