Ara fa quatre anys aquest laboratori bullia d'activitat. Però les retallades han deixat sota mínims la feina de centres com aquest de la UB, que investiga el càncer de pulmó. Estat, Generalitat i universitats han tancat l'aixeta de les beques i el nombre d'investigadors ha caigut dràsticament. La paradoxa arriba fins al punt que aquí tenen llesta tota la maquinària i les mostres per investigar, però no poden avançar per manca diners per contractar a algú. JORDI ALCARAZ investigador de la Facultat de Medicina de la UB "Ens resistim a tenir aquests estudis tancats al calaix fins que arribin temps millors perquè no ens ho podem permetre, nosaltres com a investigadors ni tampoc els pacients." Uns treballs que començaven a donar els primers fruits i que, si no troben finançament, quedaran en suspens. No són els únics. La precarietat és el dia a dia de molts laboratoris joves que podrien posar punt final a investigacions clau sobre el càncer, el Parkinson o l'Alzheimer. "La majoria grups de recerca s'han reduït un 50-80 per cent. I línies molt interessants i amb molta feina al darrere s'han hagut d'aturar per manca de recursos." Són molts els qui ja han optat per marxar a l'estranger, on hi ha beques públiques i privades per investigar i, a la inversa, aquí s'ha d'anar a buscar investigadors de fora. JORDI ALCARAZ investigador de la Facultat de Medicina de la UB "Se'ns demana que captem doctorands d'Amèrica Llatina, el Brasil o Colòmbia, perquè allà hi ha programes de beques molt notables, de manera que se'ns convida que portem doctorands de Llatinoamèrica perquè vinguin aquí." Però aquest equip no es resigna a tancar. I per això han decidit moure fitxa i ara han engegat una campanya per recollir 9.500 euros i poder contractar un investigador durant set o vuit mesos. Les aportacions es poden fer a través del web de micromecenatge Goteo. Qui hi col·labori, a canvi, podrà visitar el laboratori i participar en diverses activitats informatives.

Les retallades en l’àmbit de la investigació amenacen de mort molts centres de recerca mèdica. Sobretot els més joves, que tenen més difícil accedir al finançament per la via dels patrocinadors i també pels canals oficials, com l’administració central, la Generalitat o les universitats, que fa anys que han reduït les subvencions per a beques de doctorat.

Això ha fet davallar el nombre d’investigadors de molts centres de recerca de la ciutat, que tenen projectes a mitges. És el cas de la Unitat de Recerca contra el Càncer de Pulmó de la UB que, des de l’Hospital Clínic, duu a terme un estudi únic a tot l’estat. Des de fa quatre anys investiguen el paper de les alteracions de les cèl·lules veïnes no canceroses properes a un tumor, els fibroblasts. Es pensa que aquestes cèl·lules juguen un paper inicialment protector contra el càncer, tot i que, a vegades, acaben convertint-se en tumorals. Els avenços de la investigació ja s’ha publicat a la revista ‘Molecular Cancer Research‘ de la prestigiosa American Association for Cancer Research.

Si es confirmen els resultats es podran dissenyar nous estudis que permetin un tractament més individualitzat i, per tant, amb més probabilitats d’èxit. Aquests estudis, però, poden quedar aturats per la falta de finançament, que impedeix contractar el personal necessari per dur a terme el projecte. Per intentar capgirar la situació, l’equip jove dirigit pels doctors Jordi Alcaraz (professor de la Universitat de Barcelona) i Noemí Reguart (oncòloga de l’Hospital Clínic) ha iniciat una campanya de recollida de fons a la plataforma web Goteo. Necessiten 9.500 euros per poder contractar un nou investigador de laboratori i tirar endavant la recerca. Les aportacions es podran fer a través del web i qui hi col·labori podrà visitar el laboratori per veure la feina que fan i participar en diverses activitats informatives.

Comparteix a: