L'any passat només es van administrar la vacuna un 19% dels metges i infermeres dels centres catalans, una xifra que se situa molt lluny de l'objectiu internacional del 75% i que Salut, enguany, s'ha proposat millorar. RAFAEL PADRÓS, vicepresident de la Societat Catalana de Salut Laboral "Cuida't per cuidar, no fer mal als nostres pacients i després predicar amb l'exemple. Aquests són els tres conceptes hem de recordar als nostres professionals, que ho portem a l'ADN desde que hem estudiat i que ho hem de posar en pràctica." De fet, si un 25% de la població pot agafar el virus durant la temporada gripal els metges encara estan més exposats a tenir-la. A més, poden no tenir la grip però sí ser transmissors del virus. Es calcula que entre el 30 i el 50% de les persones infectades poden no tenir simptomes però trasmetre el virus. ANTONIO ARANZANA, metge de familia "Somos personal que somos personas sanas y entendemos posiblemente que no se nos tendría que vacunar y lo que falta por entender es que somos trasmisores." Tot i que no se sap quines soques del virus hi haurà cada temporada les autoritats sanitàries han decidit enguany subministrar la mateixa que la de l'any passat. A Catalunya n'hi ha preparades 1 milió 200.000. A part dels professionals que treballen amb persones de risc se subministrarà a la gent de més de 60 anys, als malalts crònics i a les embarassades. La vacuna no és obligatòria però sí molt recomanable per a aquests col·lectius. Les autoritats sanitàries recorden que pot evitar morts i complicacions en els pacients que tenen altres malalties. L'any passat es van registar més de 400 casos greus a causa d'aquest virus, la majoria en no vacunats.

Les dades de vacunació contra la grip en els treballadors sanitaris que estan en contacte amb col·lectius de risc mostren que només el 19% d’aquests professionals es va vacunar l’any passat. La xifra contrasta amb l’afectació que el virus té en aquest col·lectiu, que arriba al 25% aproximadament. El Departament de Salut dóna importància a la vacunació dels treballadors sanitaris per dos motius: són una font de transmissió del virus a persones de risc i actuen com a model per a la resta de la societat.

La campanya se centra també en la vacunació de les persones dels col·lectius de risc, com ho són les persones afectades de forma crònica per malalties pulmonars, cardiovasculars o diabetis, les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida, les internades en centres tancats i totes les majors de 60 anys. També es recomana la vacunació als membres dels serveis públics essencials, com bombers, policies i personal de protecció civil o d’emergències sanitàries, entre d’altres.

Les autoritats sanitàries recorden que la vacuna contra la grip pot evitar morts i complicacions en els pacients que tenen altres malalties. L’eficàcia registrada del vaccí va ser del 61% en adults sans l’any passat, quan es van registrar 411 casos greus a causa d’aquest virus, un 83% dels quals en pacients no vacunats. La vacuna d’enguany inclou les mateixes tres soques que la de l’any passat, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut.