Mòbil detecta tos coronavirus

La intel·ligència artificial podria detectar casos positius asimptomàtics de coronavirus a través de la tos. Segons una investigació del Massachusetts Institute of Technology (MIT), amb col·laboració catalana, les persones portadores del virus tussen de manera diferent a les persones sanes, encara que no presentin cap símptoma de la covid-19. L’oïda humana, però, no és capaç de detectar-ne la diferència.

Segons la investigació, que s’ha publicat a la revista ‘IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology’, els investigadors han elaborat un model d’intel·ligència artificial que funciona amb enregistraments de tos forçada. L’han elaborat a partir de desenes de milers de mostres de tos i paraules enviades per voluntaris. Segons el MIT, els resultats han estat concloents: el model ha identificat el 98,5 % dels participants que tenien coronavirus, tant dels que tenien símptomes com dels que no. En el cas de les persones asimptomàtiques, les ha detectades totes.

Treballen en una aplicació mòbil

L’equip d’investigadors centra ara la seva tasca a desenvolupar una aplicació per a telèfons mòbils que integri aquest model d’intel·ligència artificial. D’aquesta manera, si s’utilitzés a gran escala, podria servir com a eina de preselecció “gratuïta, pràctica i no invasiva”, segons el MIT.

L’objectiu és que els usuaris puguin tossir diàriament al telèfon mòbil per avaluar el seu estat de salut, tot i que caldria confirmar el diagnòstic mitjançant una prova oficial, com les  proves PCR o els tests d’antígens. Brian Subirana, un dels investigadors de l’estudi, remarca que fer-ho amb regularitat abans de fer determinades activitats, com anar a l’escola o a treballar, “podria disminuir la propagació de la pandèmia”.

Un precedent centrat en l’Alzheimer

La investigació parteix d’un estudi ja en marxa centrat en l’Alzheimer, ja que molts pacients de coronavirus tenen “símptomes neurològics similars”, com un deteriorament neuromuscular, generalment temporal però que també pot deixar seqüeles. En concret, la intel·ligència artificial analitza quatre biomarcadors: la força de les cordes vocals, el sentiment que s’imprimeix en les paraules, el rendiment pulmonar i respiratori i la degradació muscular.

Per fer l’estudi, s’han recopilat més 200.000 mostres d’àudio de tos forçada, que Subirana afirma que és “el conjunt de dades de tos de recerca més gran que coneixem”.  Ara col·laboren amb diversos hospitals de tot el món per recollir més àudios que ajudin a entrenar i reforçar la precisió del model.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a