Amb la dura onada de fred, el gener del 2017, la parròquia de Santa Anna va obrir d’emergència les portes per acollir persones sense sostre. De seguida, l’espai es va omplir de gent que buscava refugi. Aviat, però, la parròquia es va transformar i es va convertir en el que anomenen un hospital de campanya. Es tracta d’un centre de dia, obert de vuit del matí a vuit del vespre. Al matí, ofereixen esmorzars a les 200 persones que hi venen. Són moltes. Tantes que no donen l’abast, com va explicar la monja teresiana Viqui Molins al programa ‘Bàsics’. Per això demanen més donacions de menjar i diners per poder mantenir l’ajuda a les persones sense llar. I conviden la ciutadania a fer-se voluntària. Falten mans.

Per recaptar diners, aquest dissabte, 1 de desembre, la parròquia ha organitzat una jornada de portes obertes plena d’activitats amb concerts al migdia (com els de Manu Guix, David Carabén o Marina Rossell) i, a la tarda, a les 17 h, es farà una xocolatada en què se celebraran els aniversaris dels usuaris i voluntaris que cauen en desembre. També hi haurà una exposició al claustre i, a les 19 h, una missa que tancarà la jornada. Les entrades solidàries ja estan a la venda a un preu de 10 euros.

Des de la parròquia, aplaudeixen que l’Ajuntament hagi incrementat els recursos que destina a l’operació Fred els dies amb una temperatura de cinc graus o menys. Consideren, però, que no n’hi ha prou i que els llits haurien d’estar disponibles tot l’hivern. Calen, diuen, més recursos per frenar l’augment de persones que viuen al carrer. “És un fet que malgrat els esforços de les institucions estem tots plegats bastant desbordats, especialment amb la darrera onada de 3.000 joves magrebins”, ha explicat a betevé Xavier Morlans, vicari de la parròquia. “Tots hem de col·laborar -i això és molt típic de Catalunya- la col·laboració entre entitats privades i públiques”, conclou Morlans.