El Banc dels Aliments, Càritas i la Creu Roja s’han proposat treballar plegats amb l’objectiu de lluitar contra la pobresa, que porta més de 300.000 persones a rebre ajuda alimentària a Catalunya. Les tres entitats consideren alhora que cal reduir el malbaratament alimentari. Per tot plegat creuen que és urgent canviar el model actual de distribució social dels aliments. Aquesta transformació queda recollida en un estudi que han presentat aquest dimecres en el marc de la jornada Dret a l’Alimentació: Bases per Transformar el Model de Distribució Social dels Aliments.

Què falla del sistema actual de distribució social dels aliments

Daniel Ortiz, autor de l’estudi, assegura que el model actual de distribució social dels aliments tendeix a cronificar la dependència dels usuaris i no promou l’empoderament dels més vulnerables. Aquest consultor afegeix a més que el fet que hi hagi dues xarxes de distribució diferenciades (els establiments convencionals i els punts de distribució per als usuaris dels ajuts) fa que el model segregui i no sigui inclusiu. Per últim, Ortiz assegura que el sistema actual consumeix una gran quantitat de recursos econòmics, humans i logístics.

Quines mesures proposa l’informe

L’informe de Daniel Ortiz proposa, entre altres mesures, targetes moneder, vals de compra d’establiments o ajuts econòmics. L’estudi també aposta per projectes de transformació i venda d’aliments recuperats a través d’entitats socials i empreses d’inserció social amb l’objectiu d’evitar el malbaratament. Per últim, aquest consultor ha parlat de desenvolupar projectes que ja estan en marxa en diferents països europeus com horts socials o cuines compartides.