El nou edifici de Vil·la Urània ha fet la inauguració oficial aquest divendres a la tarda, amb concerts i tallers de manualitats, després de ser rehabilitat. El nou equipament públic al barri del Putxet i el Farró acull un centre cívic, un casal infantil, un espai familiar i un altre d’expositiu. El propietari de la finca, l’astrònom Josep Comas i Solà va cedir aquest espai a la ciutat.

Durant tota la tarda s’han fet diverses activitats per donar a conèixer l’espai cultural. A part d’exposicions i tallers també s’ha fet una xocolatada popular i un concert de corals. Al gener, i després de dos anys d’obres, els veïns ja van visitar l’espai, un dia esperat en què es van produir cues per veure la nova Vil·la Urània. La terrassa de l’edifici antic de la finca està destinada a sessions divulgatives d’observació astronòmica tan diürnes com nocturnes.

Josep Comas Solà va ser el primer director de l’Observatori Fabra i va descobrir nombrosos planetes i asteroides i, fins i tot, en va batejar un amb el nom “Barcelona”. Comas Solà va cedir la finca a l’Ajuntament amb la condició que es conservés i que fos per a usos socials dels veïns. L’últim ús va ser el parvulari Comas i Solà Reina Violant, i el 2012 hi va haver polèmica pel possible enderroc de l’edifici. Finalment no es va dur a terme per la pressió veïnal, la qual va aconseguir que es mantingués la idea original d’edifici públic d’ús social del seu propietari.