Després d’un any en marxa, el programa Drassanes Exprés, que permet als pacients fer-se la prova per conèixer si s’està infectat a través d’una transmissió sexual, ha detectat 584 nous casos, un 16 % de les prop de 3.700 proves que s’han realitzat. El Departament de Salut ha alertat que, malgrat la davallada de noves infeccions de fa uns anys, les persones que pateixen aquestes malalties, en els darrers tres, quatre o cinc anys, han tornat a incrementar “de forma exponencial” i afirmen que és un problema.

Les principals infeccions de transmissió sexual que s’han detectat són la gonorrea, les clamídies, la sífilis i el VIH. Entre el novembre del 2016, quan es va posar en marxa el programa per fer-se la prova sense cita prèvia i de forma anònima, fins al novembre del 2017 s’han detectat més de mig miler nous casos. Un 73 % dels usuaris del servei han estat homes i la majoria, un 63 %, tenien entre 18 i 35 anys. 

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha posat l’accent en l’augment dels darrers anys després d’haver aconseguit una davallada d’infeccions i ha qualificat les xifres de “problema”. Apunta que, tot i la informació, hi ha moltes persones que no han canviat la seva actitud amb les pràctiques sexuals de risc.

El programa del CAP de Manso i Drassanes permet un diagnòstic ràpid, ja que ofereix els resultats en menys de tres hores, i és accessible per a les persones sense símptomes i amb conductes sexuals de risc. L’objectiu és que els resultats permetin evitar contagis nous. Segons Salut, l’èxit del centre és tan gran que sense haver-ho anunciat gaire ja està al límit de la seva capacitat, i atén unes 25 persones diàries.